Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για μια κυβερνοεπίθεση στο πλαίσιο της οποίας εισήχθη κακόβουλος κώδικας μέσα σε συστήματα λογισμικού της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και σε άλλων κυβερνήσεων και εταιρειών ανά τον κόσμο. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της Μόσχας σε κυβερνοεπιθέσεις ενάντια στη Δύση, και έχει υποστηρίξει πως η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την πρόσφατη αυτή επίθεση.
Το Reuters παρουσιάζει κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα ενδεχόμενα κίνητρα που θα είχε η Ρωσία για μια επίθεση τέτοιου είδους, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου και πληροφοριακού πολέμου που διαθέτει.
Πιθανό κίνητρο
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, λόγω διαφόρων θεμάτων, όπως η Ουκρανία και η Συρία. Ωστόσο παράλληλα τις θεωρεί ανοιχτά ως τον κύριο γεωπολιτικό της αντίπαλο και απειλή προς την εθνική της ασφάλεια. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει κατηγορήσει την Ουάσινγκτον πως αρχίζει νέα κούρσα εξοπλισμών και το ΝΑΤΟ πως μετακινεί στρατιωτικές υποδομές πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, και έχει διαμαρτυρηθεί για τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες εκλαμβάνονται ως απόπειρα οικονομικού και τεχνολογικού περιορισμού της Ρωσίας.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τακτικά δοκιμάζουν τις άμυνες των ΗΠΑ, με στρατηγικά βομβαρδιστικά να πετούν κοντά στην Αλάσκα και υποβρύχια στον Ατλαντικό, στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών τους. Ο Πούτιν έχει επίσης εκφράσει παράπονα πως ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν μπόρεσε να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών και έχει κάνει λόγο για σκληρή αντιρωσική ρητορική από πλευράς του εκλεγμένου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Την Πέμπτη ο Πούτιν κατηγόρησε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για μια σειρά πρόσφατων ερευνών από ΜΜΕ πάνω σε άτομα που βρίσκονται κοντά του. Χωρίς να δώσει στοιχεία, συνέδεσε επίσης τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με τον δηλητηριασμό του Αλεξέι Ναβάλνι, επικριτή του Κρεμλίνου.
Ο Πούτιν συνεχάρη στις 15 Δεκεμβρίου τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, και είπε μάλιστα πως δεν ανησυχεί ότι η καθυστέρησή του στο να δώσει τα συγχαρητήριά του θα επιδείνωνε τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας: «Δεν μπορείς να χαλάσεις μια χαλασμένη σχέση» είπε χαρακτηριστικά.
Cozy Bear
Κάποιοι ερευνητές του χώρου της κυβερνοασφαλείας έχουν πει ότι πίσω από την πρόσφατη επίθεση ίσως να βρίσκεται η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών SVR. Το 2018 ολλανδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, είπαν πως η ολλανδική υπηρεσία AIVD είχε συνδέσει μια ρωσική ομάδα χάκερ, γνωστή ως «Cozy Bear» ή APT29 με την SVR. Η AIVD δεν είχε προβεί σε σχόλια.
Η Washington Post ανέφερε στις 13 Δεκεμβρίου ότι πηγές της υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ έχουν ταυτοποιήσει την «Cozy Bear» ως υπεύθυνη για την τελευταία κυβερνοεπίθεση στην οποία αναφέρθηκε ο Πομπέο. Χάκερ από την «Cozy Bear» είχαν εντοπιστεί από την εταιρεία CrowdStrike στους servers του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των εκλογών του 2016. Επίσης, τον Ιούλιο Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδάς κατηγόρησαν την ομάδα αυτή πως προσπαθεί να υποκλέψει έρευνες για εμβόλια για τον κορωνοϊό από ακαδημαϊκά και φαρμακευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Fancy Bear
Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, GRU, έχει μεγάλες δυνατότητες κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ειδικότερα η GRU φέρεται να ελέγχει μια ομάδα χάκερ γνωστή στους ερευνητές του χώρου ως «Fancy Bear» ή APT28. Σύμφωνα με κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το 2018, ήταν αυτή η ομάδα που χάκαρε τους λογαριασμούς μελών του προσωπικού της Χίλαρι Κλίντον πριν τις εκλογές του 2016. Το Reuters είχε μεταδώσει τον Σεπτέμβριο πως η Microsoft θεωρούσε ότι η ομάδα αυτή είχε στοχοποιήσει και μια εταιρεία που συνεργαζόταν με τον Μπάιντεν, ενώ το 2016 η WADA (World Anti-Doping Agency) κατηγόρησε Ρώσους χάκερ για υποκλοπή εμπιστευτικών ιατρικών πληροφοριών για Αμερικανούς αθλητές, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν online, Το FBI αργότερα προέβη σε κατάσχεση του domain (www.fancybear.net) όπου βρίσκονταν οι πληροφορίες αυτές. Οι χάκερ της ομάδας έχουν επίθεσης συνδεθεί και με κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος εκλογών σε ΗΠΑ και Γαλλία.
FSB
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας είναι η κύρια υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της χώρας. Οι ΗΠΑ είχαν απαγγείλει κατηγορίες το 2017 σε βάρος δύο πρακτόρων της για ενορχήστρωση της κλοπής 500 εκατ. λογαριασμών της Yahoo το 2014. Οι κατηγορίες περιελάμβαναν απάτη μέσω υπολογιστών, οικονομική κατασκοπεία, κλοπή εμπορικών μυστικών κ.α. Οι ρωσικές υπηρεσίες παρουσιάζονταν να συνεργάζονται με κυβερνοεγκληματίες, που βοηθούσαν κατασκόπους να επιτύχουν τους σκοπούς του με αντάλλαγμα χρήματα.
Ιnternet Research Agency
Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν υποστηρίξει πως η Internet Research Agency (IRA), που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, έπαιξε ρόλο- κλειδί στις ρωσικές προσπάθειες για επηρεασμό των εκλογών του 2016. Όπως λένε, το είχε κάνει γεμίζοντας τα social media με ψεύτικες ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να ενταθούν υπάρχοντες διχασμοί,. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η IRA υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο και τα μέλη της έχουν αναπαραστήσει τους Αμερικανούς.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 22/12/2020)
Join the Conversation →