nowmag.gr

Κάθε τέσσερα χρόνια το καλοκαίρι αποκτά μία απολαυστικότερη νότα, όταν πραγματοποιείται η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορεί πέρυσι η εμφάνιση της πανδημίας της νόσου Covid-19 να στέρησε αυτή τη χαρά, φέτος όμως οι ενθουσιώδεις θεατές των αγωνισμάτων έχουν την τιμή να παρακολουθήσουν τους αγώνες χιλιάδων αθλητών.

Οι εν λόγω αγώνες καθορίζονται από διαφορά χιλιοστών και μικροδευτερολέπτων. Η απεικόνιση των αποτελεσμάτων στις οθόνες ενδεχομένως να θεωρείται δεδομένη, αλλά η χρήση της τεχνολογίας για την ακριβέστερη απόδοση των αποτελεσμάτων είναι το παν. Τι διαφέρει όμως φέτος στου Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο;

Ο Alain Zobrist, CEO της Omega Timing δήλωσε: Είναι δυνατόν να μετρήσουμε μέχρι και το ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου. Αναφορικά με την ακρίβεια, είμαστε ικανοί να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που αναμένονται από εμάς

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέτος διαθέτουν τεχνολογία που επισκιάζει οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Η ακριβής χρονομέτρηση των αγωνισμάτων γίνεται με το Quantum Timer, έναν τύπο ατομικού ρολογιού. Τα ρολόγια που παρέχονται από την Omega για την χρονομέτρηση των αθλητών συγχρονίζονται με τα πιστόλια εκκίνησης και μετρούν με απόλυτη ακρίβεια τη δύναμη που ασκεί το πόδι πάνω στον βατήρα – 4.000 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Παράλληλα, οι γραμμές τερματισμού καθαρίζονται από την Scan’O’Vision Myria της Omega, η οποία έχει «κηρυχθεί» ως η πιο εξελιγμένη photo-finish φωτογραφική μηχανή στην ιστορία, καθώς διαθέτει δυνατότητα εγγραφής έως 10.000 εικόνες ανά δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, η ακρίβεια και η εγκυρότητα της μέτρησης δεν αφορά αποκλειστικά στο ποιος τερματίζει πρώτος, δεύτερος και τρίτος σε έναν αγώνα. Η Omega είναι υποχρεωμένη να εντοπίσει ακόμη και εάν πραγματοποιήθηκε μία προγενέστερη από τον εναρκτήριο ήχο έναρξη, δίνοντας στον αθλητή ένα προβάδισμα έναντι των συναγωνιζομένων του.

Το γεγονός ότι εστιάζουν στη μέτρηση της απόδοσης όσο το δυνατόν ακριβέστερα και γρηγορότερα οδηγεί στη δημιουργία πολλών λύσεων για διαφορετικά αθλήματα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση των προσώπων των αθλητών στην κολύμβηση, προκειμένου να προκύψει ένας επαληθευμένος αριθμός των γύρων του αθλητή αλλά και η μέτρηση της ταχύτητας και της απόστασης του από τους υπόλοιπους κολυμβητές.

Επιπλέον, έχουν τοποθετήσει αισθητήρες εκκίνησης στα ποδήλατα για τα αθλήματα της ποδηλασίας, αλλά και κάμερες παρακολούθησης που μετρούν την ταχύτητα των αθλητών και της μπάλας στο αγώνισμα του Beach volleyball.

Πηγή: techgear.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 27/7/2021)

You May Like This