nowmag.gr

Πέντε μεγάλες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών, ανάμεσα στις οποίες η Nintendo of America και η Microsoft, ανακοίνωσαν πως εντάσσονται στην πρωτοβουλία «Accessible Games Initiative», υπό τη διαχείριση της Entertainment Software Association (ESA), για την παροχή πιο ξεκάθαρων πληροφοριών σχετικά με τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας των παιχνιδιών τους.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, τα πέντε ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας είναι οι εταιρείες Electronic Arts, Google, Microsoft, Nintendo of America και Ubisoft. Στόχος τους είναι να εφαρμόσουν ένα σύστημα από 24 ειδικές ετικέτες, όπως «μεγάλοι και καθαροί υπότιτλοι» και «μενού με αφήγηση», ώστε να ενημερώνουν τους παίκτες σαφέστερα σχετικά με την προσβασιμότητα.

Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος της Accessible Games Initiative παρουσιάζει αναλυτικά τις 24 κατηγορίες ετικετών, οι οποίες διαιρούνται στις εξής ομάδες: ακουστικά χαρακτηριστικά (όπως μονοφωνικός ή στερεοφωνικός ήχος, μενού με αφήγηση, συνομιλία από κείμενο σε ομιλία και αντίστροφα), χαρακτηριστικά χειρισμού (επαναχαρτογράφηση πλήκτρων, δυνατότητα παιχνιδιού χωρίς συγκεκριμένα χειριστήρια), χαρακτηριστικά παιχνιδιού (επιλογές επιπέδου δυσκολίας, δυνατότητα αποθήκευσης οποτεδήποτε) και οπτικά χαρακτηριστικά (καθαρά και ευανάγνωστα κείμενα, μεγάλοι υπότιτλοι, εναλλακτικά χρώματα).

Η ESA ανακοινώνει πως οι εταιρείες προγραμματίζουν να ενσωματώσουν αυτές τις ετικέτες σε ψηφιακά καταστήματα και σελίδες προϊόντων, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα καθορίζεται ξεχωριστά από κάθε εταιρεία και έχει πάντα προαιρετικό χαρακτήρα.

Η senior vice president επικοινωνίας της ESA, Aubrey Quinn, δήλωσε στο The Verge: «Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ετικετών εξαρτάται από κάθε εταιρεία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εκ μέρους τους, αλλά γνωρίζουμε ότι συνεργάζονται με διάφορα τμήματα στους οργανισμούς τους για την υλοποίηση τους για τους καταναλωτές».

Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε αρχικά από τα πέντε ιδρυτικά μέλη και τη Sony Interactive Entertainment. Ωστόσο, ερωτηθείσα γιατί η Sony δεν είναι ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη, η Quinn παρέπεμψε τη σχετική ερώτηση προς τη Sony, η οποία δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλιο.

Επίσης, οι Amazon Games, Riot Games, Square Enix και Warner Bros. Games έχουν πλέον ενταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία.

Εκπρόσωπος της Google, Zoe Ortiz, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Riot Games, μέσω της υπεύθυνης προσβασιμότητας Enid Brown Nelson, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε ενεργό ρόλο στον καθορισμό των ετικετών και ετοιμάζει πλάνο εφαρμογής τους.

Ο David Tisserand, διευθυντής προσβασιμότητας της Ubisoft, ανέφερε ότι «Η Ubisoft προγραμματίζει ενεργά την ένταξη αυτών των ετικετών στις σελίδες των προϊόντων της και σύντομα θα δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες».

Η Anna Waismeyer, υπεύθυνη έρευνας προσβασιμότητας της Microsoft, υπογράμμισε πως η ομάδα Xbox «εργάζεται ήδη για την υλοποίηση των ετικετών Accessible Games Initiative σε όλα τα παιχνίδια της». Σύμφωνα με τη Nintendo, «η Nintendo of America θα παρουσιάσει αυτές τις ετικέτες στο μέλλον» χωρίς να δίνει κάποιο πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 26/3/2025)

You May Like This