nowmag.gr

Μια εφαρμογή κοινωνικής αποστασιοποίησης η οποία ενημερώνει πότε κάποιος βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι θα έπρεπε σε έναν συνάδελφό του χρησιμοποιείται από τη Network Rail στη Μ. Βρετανία.

Όπως αναφέρει το BBC, το Mind The Gap σχεδιάστηκε από τη Hack Partners, startup που εδρεύει στο Λονδίνο, για να παραμένουν ασφαλείς οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί ήχο και σήματα Bluetooth για να εντοπίζει εάν οι χρήστες βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο.

Η εφαρμογή χρησιμοποιείται πλέον ευρέως από το προσωπικό της Network Rail, και αρχίζει να διατίθεται και σε άλλες εταιρείες.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν να κατεβάσουν την εφαρμογή και να ορίσουν την επιθυμητή απόσταση, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρχές. Εάν κάποιος άλλος χρήστης της εφαρμογής βρίσκεται πολύ κοντά τους, τότε ενημερώνονται.

Το Mind The Gap χρησιμοποιεί ήχους εξαιρετικά υψηλών συχνοτήτων, που δεν γίνονται αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί, για να υπολογίζει την απόσταση μεταξύ των τηλεφώνων, οπότε δεν χρειάζεται ενεργή σύνδεση στο Ίντερνετ για να λειτουργεί.

Αν και πολλές εφαρμογές contact-tracing έχουν βρει δύσκολο τον εντοπισμό αποστάσεων με Bluetooth, η Hack Partners λέει πως ο συνδυασμός της τεχνολογίας με το audio measuring παρέχει ακρίβεια 6-8 εκατοστών.

Η εφαρμογή λειτουργεί στο φόντο, κάτι που σημαίνει πως πιθανώς να αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας από τη μπαταρία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρεία, Ρίβερ Ταμούρ Μπάιγκ, είπε ότι δοκιμές που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι οι ήχοι υψηλών συχνοτήτων δεν επηρεάζουν παιδιά, σκύλους, γάτες ή βοηθήματα ακοής.

«Είναι πολύ εύκολο να χαλαρώσεις και να επανέλθεις σε παλιές συνήθειες με συναδέλφους και να ξεχνάς να κρατάς αποστάσεις, οπότε αυτό είναι υπενθύμιση» όπως είπε. «Επίσης η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να αποφεύγουν αμήχανες συζητήσεις με συναδέλφους που μπορεί να μην τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης- πολλοί θα βρίσκαμε δύσκολο να πούμε στο αφεντικό μας να απομακρυνθεί» είπε ο ίδιος.

Η εφαρμογή δεν παρακολουθεί τους χρήστες και δεν συλλέγονται, αποθηκεύονται ή διαμοιράζονται ευαίσθητα δεδομένα, έτσι ώστε οι εργοδότες να μην είναι σε θέση να παρακολουθούν τις κινήσεις των εργαζομένων.

Πηγή: naftemporiki.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 11/9/2020)

You May Like This