nowmag.gr

Καθώς ο κορωνοϊός (COVID-19) συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρηστών γίνονται αποδέκτες ολοένα και περισσότερων ψεύτικων και παραπλανητικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Οι ψηφιακοί εγκληματίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, ελπίζοντας να επωφεληθούν από τους ανυποψίαστους χρήστες.

Η Tatyana Shcherbakova, senior web content αναλύτρια στην Kaspersky, αναφέρει σχετικά: «Στην αρχή, εντοπίσαμε email που προσέφεραν προϊόντα όπως μάσκες και, στη συνέχεια, το θέμα έγινε πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σε απάτες τύπου «Nigerian scam». Βρήκαμε επίσης emails με phishing links και κακόβουλα συνημμένα. Μία από τις πιο πρόσφατες εκστρατείες email μιμείται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δείχνοντας ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναγνωρίζουν και αξιοποιούν τον σημαντικό ρόλο που έχει ο ΠΟΥ για την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τους κορωνοϊούς. Οι χρήστες λαμβάνουν email που υποτίθεται ότι προέρχονται από τον ΠΟΥ, τα οποία φαίνεται να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή μόλυνσης. Μόλις ένας χρήστης κάνει κλικ στο link που έχει ενσωματωθεί στο email, μεταφέρεται σε έναν ιστότοπο phishing, όπου του ζητείται να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες που καταλήγουν στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών. Αυτή η απάτη φαίνεται πιο ρεαλιστική από άλλα παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα, όπως δωρεές που φέρονταν να προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ή το ΔΝΤ για όσους χρειάζονται δάνειο».

Ορισμένα spam email περιέχουν ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με εξαιρετικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν για τους κορωνοϊούς

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο αποστολέας σας προτείνει να κλικάρετε σε κάποιο link και να μοιραστείτε τα προσωπικά σας δεδομένα ή να ανοίξετε ένα συνημμένο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δωρίσετε χρήματα ή να μοιραστείτε εμπιστευτικές σας πληροφορίες θεωρώντας ότι θα βοηθήσετε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, ακόμα και αν το email προέρχεται από κάποιον που παρουσιάζεται ως υπάλληλος αξιόπιστου οργανισμού. Τέλος, ελέγξτε διπλά τη διεύθυνση του email, καθώς οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν δωρεάν υπηρεσίες email ή διευθύνσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τon εκάστοτε σχετικό οργανισμό.

naftemporiki.gr

You May Like This