Το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) είναι μία από τις τρεις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας και αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στον χώρο της τεχνολογίας. Η έννοια “Things” (πράγματα) δεν είναι αυστηρά συνδεδεμένη με ορισμένα προϊόντα. Αναφέρεται σε μία ευρεία ποικιλία συσκευών εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα με ενσωματωμένους αισθητήρες, κάμερες, κλιματιστικά, φώτα, συστήματα ασφαλείας, smartwatches ακόμα και αυτοκίνητα των οποίων οι περίπλοκοι αισθητήρες εντοπίζουν αντικείμενα στην πορεία τους.
Γράφει ο Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Η παγκόσμια αγορά εκτιμήθηκε στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος 2018 και αναμένεται να φθάσει τo ένα τρις και 111,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Fortune Business Insights, με τίτλο «Global Market Analysis, Insights and Forecast, 2019-2026». Αυτή η αξιοσημείωτη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς αντιπροσωπεύει μια εκτίμηση του σύνθετου ποσοστού ετήσιας ανάπτυξης –γνωστό και ως CAGR- της τάξης του 24,7%!
Όπως αντιλαμβανόμαστε και η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το IoT είναι τεράστια. Φαίνεται ότι κάθε μέρα μια (νέα) εταιρεία ανακοινώνει κάποιο προϊόν με δυνατότητα IoT. Ένα συνδεδεμένο προϊόν δηλαδή, το οποίο μπορεί να διαλειτουργήσει με πληθώρα άλλων συσκευών που είναι επίσης συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Σήμερα, πολλές εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους υιοθετούν την εν λόγω τεχνολογία για να απλοποιήσουν να βελτιώσουν και να αυτοματοποιήσουν διάφορες διαδικασίες. Οι εφαρμογές των τεχνολογιών IoT είναι πολλές, από το σπίτι μέχρι και τα αυτοκίνητα, μέχρι και τις πόλεις. Ας δούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς χρήσης του IoT.
Έξυπνο σπίτι
Το Smart Home-έξυπνο σπίτι είναι ξεκάθαρα στην κορυφή της λίστας, καθώς περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι κάθε μήνα προμηθεύονται ή απλά αναζητούν στο διαδίκτυο μία IoT συσκευή. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι οι πολλές εταιρίες τεχνολογίας δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε αυτό το κλάδο. Η πλειονότητα των πολιτών συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα του έξυπνου σπιτιού, θεωρώντας την ασφάλεια σημαντικότερο λόγο έναντι της ψυχαγωγίας, για να υιοθετήσει κανείς αυτήν την τεχνολογία. Αποδεικνύοντας αυτή την παραδοχή ακόμη περισσότερο, τα τρία πιο δημοφιλή προϊόντα που οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι επιθυμούν να αγοράσουν φέτος είναι κάμερες παρακολούθησης, οι έξυπνες πρίζες, καθώς και ανιχνευτές κίνησης.
Έξυπνες πόλεις
Μια έξυπνη πόλη είναι μια αστική περιοχή που χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικών συσκευών, μεθόδων και αισθητήρων για τη συλλογή δεδομένων. Οι πληροφορίες που δίνουν οι εν λόγω συσκευές (δεδομένα) χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, των διαθέσιμων πόρων και των υπηρεσιών. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους πολίτες, τις συσκευές και τα κτίρια, επεξεργάζονται και αναλύονται, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό μιας απειλής, αλλά και τη ποιοτικότερη παροχή βοήθειας στους πολίτες. Ακόμα τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και διαχείριση των συστημάτων κυκλοφορίας και μεταφοράς, των μονάδων παραγωγής ενέργειας, των δικτύων ύδρευσης και απορριμμάτων, τα σχολεία, τα νοσοκομεία κ.λπ. Μια τεχνολογία που γίνεται όλο και πιο σημαντική για τις έξυπνες πόλεις είναι η αναγνώριση προσώπου. Οι τοπικές κυβερνήσεις και οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να διατηρήσουν τη δημόσια ασφάλεια σε υψηλά επίπεδα, υιοθετώντας τις δυνατότητες της αναγνώρισης προσώπου, βελτιώνοντας παράλληλα διάφορους τομείς όπως, την εύρεση ανθρώπων που αγνοούνται, την παρακολούθηση γνωστών/άγνωστων παραβατών, την μείωση του εγκλήματος, την διαχείριση του προσωπικού της πόλης, τη βελτίωση της παραγωγικότητας κ.ά.
Ο κλάδος της υγείας
Ο κλάδος της υγείας είναι μια ακόμα βιομηχανία που υφίσταται ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς διαγιγνώσκονται, όσο και με τον τρόπο που παρακολουθούνται σε νοσοκομεία και άλλα ιατρικά περιβάλλοντα. Το IoT αποτελεί το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων καθώς και κάθε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο, ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων. Το internet of things επεκτείνεται σε επιχειρήσεις και τώρα αρχίζει να πρωταγωνιστεί και στον χώρο της υγείας, καθιστώντας την ιατρική περίθαλψη πιο βολική και σε περίπτωση νοσοκομειακής περίθαλψης, ασφαλέστερη.
Ένας τρόπος με τον οποίο το IoT είναι έτοιμο να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη είναι μέσω των έξυπνων συσκευών όπως π.χ. τα smartwatches. Ο εξοπλισμός προσφέρει πληθώρα βιομετρικών δεδομένων και ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στα ιατρικά λογισμικά δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στους γιατρούς όπως, βάρος, πίεση αίματος, επίπεδα ζαχάρου και άλλα. Στο μέλλον, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε αισθητήρες ενσωματωμένους ακόμα και σε ρούχα…
Η υγειονομική περίθαλψή έχει κάνει τρομακτικά βήματα τόσο σε διαδικασίες όσο και σε φάρμακα και θεραπείες. Τώρα, ο χώρος αυτός καλωσορίζει και τεχνολογίες όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των υπηρεσιών και των επιχειρηματικών ευκαιριών.
Στις βιομηχανίες
Η χρήση των τεχνολογιών Internet of Things στις βιομηχανίες, είναι επίσης γνωστή και ως IIoT-Industrial Internet of Things. Η φιλοσοφία του IIoT είναι ότι οι έξυπνες μηχανές είναι καλύτερες από τον άνθρωπο όταν πρόκειται για ακριβή, σταθερή καταγραφή και επικοινωνία δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να επιτρέψουν στις εταιρείες να επιταχύνουν την αντιμετώπιση των αναποτελεσματικοτήτων και των προβλημάτων που παρουσιάζονται, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και δυνατότητες για ποιοτικό έλεγχο. Σε μια εγκατάσταση IIoT, οι αισθητήρες συλλέγουν διάφορους τύπους δεδομένων, όπως για παράδειγμα την κατάσταση των μηχανών, τις περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου και τον χρόνο που κάθε εργαζόμενος ξοδεύει. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αναλύονται και φιλτράρονται από υπολογιστές, προτού αποσταλούν για περαιτέρω ανάλυση. Οι αισθητήρες λύνουν τα χέρια των εργαζόμενων, οι οποίοι δεν θα πρέπει πλέον να κάνουν χειρωνακτική επιθεώρηση των μηχανημάτων, ενώ παράλληλα θα ενισχύεται και η ασφάλεια τους κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Οι βιομηχανικές κάμερες με τη σειρά τους, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στις βιομηχανίες, καθώς είναι ιδανικές για τον έλεγχο και την ορθότητα των προϊόντων, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες.
Διαχείριση στόλου και οχήματα
Το Internet of Things αναμφίβολα θα ενισχύσει τον κλάδο της τηλεματικής των οχημάτων μέσω της προηγμένης τεχνολογίας των αισθητήρων, αλλά και της συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Χάρη σε αυτό οι υπηρεσίες τηλεπληροφορικής επόμενης γενιάς, αναμένεται να διαθέτουν καλύτερη νοημοσύνη και συνδεσιμότητα, προσφέροντας παράλληλα στους πελάτες διαχειριζόμενες πλατφόρμες. Εταιρίες όπως, η Microsoft, η Google και το Amazon, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την τηλεματική βιομηχανία ως πάροχοι ψηφιακών υποδομών, βοηθώντας τους προμηθευτές τηλεματικής να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω την απόδοση, να μειώσουν το χρόνο ανάπτυξης και να επιτρέψουν την αποδοτικότητα του κόστους. Για παράδειγμα, η MiX Telematics φιλοξενεί την εφαρμογή SaaS (software as a service) σε μια υποδομή του Amazon Web Services για πιο αποδοτική ανάκτηση και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Η τηλεματική είναι πλέον κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο για τη σύνδεση αυτοκινήτων και ανθρώπων, αφού μπορεί να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των αυτοκινήτων, των οδικών υποδομών και των υπηρεσιών cloud. Ωστόσο, όταν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα συνδέονται με νέες υπηρεσίες από διάφορους προμηθευτές, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται ένα κρίσιμο ζήτημα. Η ηλεκτροκίνηση και η ψηφιοποίηση των οχημάτων είναι αναμφίβολα μία ανερχόμενη τάση. Τα συστήματα αυτοκινήτων της επόμενης γενιάς αναμένεται να είναι συνεχώς συνδεδεμένα και ενημερωμένα μέσω νέων τεχνολογιών, καθιστώντας τη διασύνδεση του δικτύου και την ασφάλεια των δεδομένων σημαντικούς παράγοντες. Μπορούμε να αναμένουμε ότι οι υπηρεσίες τηλεπληροφορικής της επόμενης γενιάς θα διαθέτουν βελτιωμένη νοημοσύνη και συνδεσιμότητα, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν ενημερώσεις του συστήματος των οχημάτων μέσα από πλατφόρμες. Τέλος, μία έξυπνη κεντρική μονάδα ελέγχου στα οχήματα της επόμενης γενιάς θα καταστεί απαραίτητη, ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα.
[…] Internet of Things είναι μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις […]
[…] Internet of Things είναι μία από τις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις […]