nowmag.gr

Η ψηφιακή εποχή έχει συμβάλλει στην διευκόλυνση των ανθρώπων, όσον αφορά καθημερινές εργασίες και υποχρεώσεις. Ξεκινώντας από αγορές, ταξίδια, φαγητό κτλ., οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποιος στην καθημερινότητά του, μπορεί να διεκπεραιωθεί πλέον και ηλεκτρονικά.

Στο ευρύ φάσμα των διαδικτυακών αυτών ευκολιών, έχει ενταχθεί πλέον και το e-banking. Με τον όρο e-banking αναφερόμαστε στην δυνατότητα των ατόμων να έχουν πλήρη έλεγχο του τραπεζικού τους λογαριασμού από την κινητή τους συσκευή. Με τις διαδικτυακές εφαρμογές που παρέχουν πλέον οι τράπεζες, δίνονται οι δυνατότητες στον πελάτη:

-Να ελέγξει το υπόλοιπό του
-Να πραγματοποιήσει πληρωμές
-Να κάνει μεταφορές χρημάτων
-Να παρακολουθεί τις χρεώσεις του

Πέρα από  τα πολλαπλά οφέλη της σύγχρονης αυτής τραπεζικής, όπως είναι φυσικό ενέχουν διάφοροι κίνδυνοι. Λόγω του ότι οι συναλλαγές και η πρόσβαση στην πλατφόρμα του e-banking γίνονται διαδικτυακά, οι υποκλοπές και τα κρούσματα από χάκερ είναι συχνά. Για την απόκτηση των απόρρητων πληροφοριών και κωδικών, οι απατεώνες του κυβερνοχώρου εκστρατεύουν ποικίλες τεχνικές εξαπάτησης.

Sniffers

Αποτελούν τεχνολογίες υποκλοπής δεδομένων. Συνήθως αφορά λογισμικό ή συσκευή που παρακολουθεί την κίνηση σε ένα δίκτυο με στόχο την υποκλοπή της χρήσιμης πληροφορίας. (κωδικοί, pin κτλ.)

Key Loggers

Αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή διαδικτυακής απάτης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα λογισμικό καταγραφής πληκτρολογήσεων. Το λογισμικό αυτό εγκαθίσταται εν αγνοία του χρήστη και είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί. Ουσιαστικά καταγράφει κάθε δραστηριότητα και input που δίνει ο χρήστης. Κατά τον τρόπο αυτό, κατά την διάρκεια μίας διαδικτυακής πληρωμής, οι εγκληματίες μπορούν να διαβάσουν κάθε κωδικό ή pin που μπορεί να καταχωρεί το θύμα.

Pharming

Μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές εξαπάτησης είναι το pharming. Οι χρήστες έχουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται σε μία γνωστή και έμπιστη ιστοσελίδα με σωστό URL. Ωστόσο έχουν παραπεμφθεί σε μία ψεύτικη. Έτσι, νομίζοντας για παράδειγμα ότι βρίσκονται στον ιστότοπο της τράπεζάς τους, προδίδουν τα μυστικά συνθηματικά τους προκειμένου να συνδεθούν και πέφτουν κατά αυτόν τον τρόπο στα χέρια των απατεώνων.

Για τον λόγο αυτό οι χρήστες των εφαρμογών internet banking οφείλουν να προφυλάσσονται παίρνοντας ορισμένα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τους εγκληματίες του διαδικτύου. Οι χειριστές e-banking εφαρμογών πρέπει:

-Να επιλέγουν εφαρμογές με διάφορα επιπρόσθετα επίπεδα προστασίας (κωδικός, pin, δαχτυλικό αποτύπωμα)
-Να αλλάζουν συχνά τα στοιχεία εισόδου
-Να επιλέγουν ισχυρά passwords
-Να ελέγχουν το λογισμικό που κατεβάζουν στον υπολογιστή τους
-Να προσέχουν κατά πόσο οι ιστοσελίδες που εμπιστεύονται είναι οι γνήσιες
-Να επιλέγουν ebanking υπηρεσίες σε τράπεζες που επενδύουν στην διαδικτυακή ασφάλεια των πελατών τους
-Να εγκαταστήσουν λογισμικό προστασίας προκειμένου να ανιχνεύονται και να καταπολεμούνται διαδικτυακές απειλές όπως το pharming, phishing, spam κτλ.

Πηγή: bitdefender.gr

You May Like This