nowmag.gr

AC1200 W-Fi Range Extender

Συνεχίζοντας να παράγει υψηλής αξιοπιστίας προϊόντα που καλύπτουν οικιακές και επαγγελματικές δικτυακές ανάγκες, η D-Link παρουσιάζει το DAP-1620. Πρόκειται για ένα AC1200 Wi-Fi Extender που χρησιμοποιείται για να επεκτείνει το υπάρχον ασύρματο δίκτυο του σπιτιού, ενώ μπορεί να συνδεθεί και σε ένα ενσύρματο router για να του δώσει δυνατότητα εκπομπής Wi-Fi σήματος, ή σε ένα Ethernet Switch για δημιουργία προσωπικού Wi-Fi hotspot. Διαθέτει την τελευταία ασύρματη AC τεχνολογία και υποστηρίζει λειτουργία ταυτόχρονης διπλής μπάντας 2.4GHz/5GHz, ενώ έχει ενσωματωμένο σύστημα διπλής κεραίας που εξασφαλίζει μέγιστη κάλυψη και σταθερότητα δικτύου.

Το DAP‑1620 είναι ένα φορητό plug‑in AC1200 Wi‑Fi Range Extender της D-Link που σας επιτρέπει να επεκτείνετε ένα υπάρχον Wi-Fi δίκτυο, υποστηρίζοντας ασύρματες AC ταχύτητες έως 1200 Mbps. Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού για να αυξήσετε την εμβέλεια του ασύρματου δικτύου σας και να απολαμβάνετε αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση στα σημεία εκείνα όπου το υπάρχον Wi-Fi σήμα είναι ασθενές. Καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο καθώς χωράει στην παλάμη του ενός χεριού και είναι έτοιμο για χρήση απλά συνδέοντάς το σε μία πρίζα ρεύματος.

Χαρακτηριστικά
Το D-Link DAP-1620 έρχεται σε συμπαγή κατασκευή με λευκού χρώματος πλαστικό σασί και διαθέτει διαστάσεις 120x59x42 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει πλήκτρο WPS με ενδεικτικό LED για αυτόματη σύνδεση σε router ή ασύρματο access point και τρία ενδεικτικά LED για την ισχύ του σήματος που κάνουν πανεύκολη την εύρεση ιδανικής θέσης για την τοποθέτησή του. Στις δύο πλευρές του είναι τοποθετημένες δύο ρυθμιζόμενες κεραίες για μέγιστη εμβέλεια σήματος, ενώ η κάτω πλευρά του εξοπλίζεται με θύρα Gigabit Ethernet και μικροσκοπικό πλήκτρο RESET για επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις. Το κουτί της συσκευασίας της συσκευής περιλαμβάνει πολύγλωσσο (και με ελληνικά) οδηγό γρήγορης εγκατάστασης και κάρτα διαμόρφωσης Wi-Fi με τις προ-επιλεγμένες ρυθμίσεις.

Το DAP-1620 διαθέτει τεχνολογία Wireless AC που παρέχει ασύρματες ταχύτητες Gigabit τουλάχιστον διπλάσιας απόδοσης σε σχέση με αυτήν του συνηθισμένου τύπου Wi-Fi που βρίσκουμε στις περισσότερες συσκευές. Υποστηρίζει λειτουργία ταυτόχρονης διπλής μπάντας με ταχύτητα 300Mbps στα 2.4GHz και 867Mbps στα 5GHz, κάτι που συμβάλλει στη μείωση των παρεμβολών από κοντινούς ασύρματους πομπούς στο σπίτι, ενώ έχει πλήρη συμβατότητα με παλαιότερες ασύρματες συσκευές που τυχόν βρίσκονται στο δίκτυο, παρέχοντας μια ταχύτατη και αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση. Χάρη στην θύρα Gigabit Ethernet του, μπορεί να συνδεθεί σε υπάρχουσες καλωδιώσεις Ethernet για δημιουργία ασύρματου hotspot σε σπίτι ή ξενοδοχείο, αλλά μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει άμεσα ενσύρματη σύνδεση σε τηλεόραση, media player ή δορυφορικό δέκτη. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με περισσότερα DAP‑1620 Extenders συνδεδεμένα σε συμβατό D‑Link EXO router, δημιουργώντας ένα mesh Wi‑Fi δίκτυο που αφαιρεί τις νεκρές ζώνες και εξασφαλίζει αξιόπιστο Wi-Fi σε ολόκληρο το σπίτι.

Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση του DAP-1620 είναι απλούστατη και πραγματοποιείται με τρεις εναλλακτικούς τρόπους. Ο ευκολότερος είναι αυτός της χρήσης του πλήκτρου WPS. Πατάμε πρώτα το πλήκτρο WPS του modem-router ή του ασύρματου access point στο οποίο θέλουμε να συνδεθούμε και στη συνέχεια πατάμε το WPS πλήκτρο του DAP-1620, περιμένοντας περίπου δύο λεπτά για να ολοκληρωθεί η σύνδεσή τους. Μετά την επιτυχή επίτευξη της σύνδεσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εκτεταμένο δίκτυο που δημιουργήθηκε από το DAP-1620, επιλέγοντας το SSID των 2.4GHz που έχει τη μορφή (SSID του router μας)-ΕΧΤ ή το SSID των 5GHz που έχει τη μορφή (SSID του router μας)-ΕΧΤ5G. Ο δεύτερος τρόπος επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής QRS Mobile που βρίσκεται διαθέσιμη στα καταστήματα App Store και Google Play Store για iOS και Android συσκευές αντίστοιχα.

Αφού κατεβάσουμε την εφαρμογή στη φορητή συσκευή μας, την εκτελούμε και ακολουθούμε τις απλούστατες βοηθητικές οδηγίες για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης. Επιλέγουμε mode λειτουργίας (access point ή repeater), Wi-Fi δίκτυο, εισάγουμε το password του Wi-Fi στο οποίο θέλουμε να συνδεθεί το DAP-1620, ορίζουμε password της συσκευής για σύνδεση μέσω web browser και εκτελείται επανεκκίνηση. Στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα SSID των 2.4GHz και 5GHz που έχουν δημιουργηθεί από το DAP-1620, κατά τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε στη διαδικασία του WPS. Ο τρίτος τρόπος εγκατάστασης πραγματοποιείται μέσω web interface από υπολογιστή και παρέχει δυνατότητες για πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις. Από το βοηθητικό πρόγραμμα ασύρματης σύνδεσης του υπολογιστή επιλέγουμε SSID dlink-5906 ή dlink-5906-5GHz και για να συνδεθούμε πληκτρολογούμε τον κωδικό πρόσβασης που βρίσκουμε στην κάρτα διαμόρφωσης. Αφού συνδεθούμε στο δίκτυο, ανοίγουμε browser και στο πεδίο διευθύνσεων πληκτρολογούμε dlinkap5906.local./, ενώ στη σελίδα που εμφανίζεται βάζουμε username: Admin και αφήνουμε κενό το πεδίο του password, για να οδηγηθούμε στη συνέχεια στο μενού εγκατάστασης.

Ορίζουμε γλώσσα, επιλέγουμε το δίκτυο που επιθυμούμε να επεκτείνουμε, εισάγουμε το password του υπάρχοντος Wi-Fi δικτύου, ορίζουμε SSID και password του εκτεταμένου δικτύου (2.4GHz και 5GHz), καθώς και Admin password της συσκευής, ενώ στην επόμενη κάρτα που εμφανίζεται η περιληπτική λίστα ρυθμίσεων πατάμε Finish, ώστε να εκτελεστεί επανεκκίνηση. Εφόσον συνδεθούμε τώρα στη σελίδα εγκατάστασης, έχουμε τρεις περιοχές “Home”, “Settings” και “Management”. Στο “Home” βλέπουμε το διάγραμμα του δικτύου, ενώ πατώντας πάνω σε κάποιο εικονίδιο παίρνουμε τις σχετικές πληροφορίες. Το “Settings” διαθέτει δύο επιλογές Extender και Network, για αντίστοιχες εισαγωγές ρυθμίσεων.

Από την επιλογή Extender μπορούμε να αλλάξουμε SSID, τύπο ασφάλειας και password του υπάρχοντος δικτύου (π.χ. του router μας) και του εκτεταμένου δικτύου (2.4GHz και 5GHz). Από το Network μπορούμε να αλλάξουμε το link πρόσβασης στο web interface, κάτι που προτείνεται οπωσδήποτε για περιπτώσεις όπου υπάρχουν εντός του δικτύου και άλλες συνδεδεμένες D-Link συσκευές, να επιλέξουμε δυναμική ή να ορίσουμε στατική IP του extender και να ορίσουμε DNS Server. Από την περιοχή “Management” έχουμε τέσσερις επιλογές Admin, System, Upgrade και Statistics. Από το Admin μπορούμε να αλλάξουμε το password, με δυνατότητα ενεργοποίησης γραφικής πιστοποίησης (CAPTCHA). Το System διαθέτει επιλογές αποθήκευσης ρυθμίσεων, φόρτωσης έτοιμων ρυθμίσεων, επαναφοράς σε εργοστασιακές ρυθμίσεις και επανεκκίνησης της συσκευής. Μέσω του Upgrade εκτελείται αναβάθμιση λογισμικού, ενώ από το Statistics λαμβάνουμε στατιστικά στοιχεία των εκπεμπόμενων και λαμβανόμενων πληροφοριών.

Με μια ματιά
Ασύρματο πρότυπο: Wireless AC
Interface: 802.11ac/n/g/b/a Wireless LAN, Gigabit Ethernet
Συχνότητα: Ταυτόχρονη διπλή μπάντα 2.4GHz/5GHz
Ταχύτητα: 300Mbps/2.4GHz & 867Mbps/5GHz
Κεραίες: 2x εξωτερικές
Ασφάλεια: WPA/WPA2, WPS
Διαχείριση: QRS app, Web UI
Διαστάσεις: 120x59x42 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα απλούστατο στη χρήση Wi-Fi Range Extender, το οποίο χάρη στην τεχνολογία Wireless AC παρέχει εξαιρετικές ταχύτητες ασύρματης σύνδεσης. Η δυνατότητα του DAP-1620 να λειτουργεί ταυτόχρονα και στις δύο μπάντες 2.4GHz/5GHz αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς μειώνονται οι παρεμβολές από κοντινές ασύρματες συσκευές. Δίνει μια πολύ καλή λύση για δωμάτια όπου το υπάρχον Wi-Fi είναι ασθενές, αλλά και για συσκευές που απαιτούν ενσύρματη σύνδεση σε χώρους όπου το Ethernet σήμα δεν μπορεί να φτάσει. Με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και απόλυτα προσιτό κόστος, το DAP-1620 αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση αγοράς.

Γράφει ο Χάρης Ματθαίου

INFO
  • D-Link Hellas
  • Μιχαλακοπούλου 38, Αθήνα 115 28
  • 210-8653172
  • www.dlink.com/gr

You May Like This