nowmag.gr

Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, κάθε απόπειρα περιγραφής του μέλλοντος φαντάζει άσκοπη. Ένα πράγμα, ωστόσο, είναι βέβαιο: το μέλλον μας θα είναι πιο έξυπνο, πιο… ευφυές! Το Athens Science Festival επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά, από 1 έως 5 Απριλίου 2020, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και μας προσκαλεί να καλωσορίσουμε «το ευφυές μέλλον μας».

Τι ονομάζουμε Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς σχετίζεται με τον υλικό και τον άυλο κόσμο γύρω μας; Ποιος ο ρόλος της στο «ευφυές» μέλλον μας;

Το ASF2020 έρχεται για να δώσει όλες τις απαντήσεις μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και συναρπαστικών δράσεων για όλες και όλους!

Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, κάθε απόπειρα περιγραφής του μέλλοντος φαντάζει άσκοπη. Ένα πράγμα, ωστόσο, είναι βέβαιο: το μέλλον μας θα είναι πιο έξυπνο, πιο… ευφυές! Το Athens Science Festival επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά, από 1 έως 5 Απριλίου 2020, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και μας προσκαλεί να καλωσορίσουμε «το ευφυές μέλλον μας».

Το μεγάλο επιστημονικό γεγονός της πόλης, που υποδέχεται σε κάθε του διοργάνωση χιλιάδες επισκέπτες, προσκαλεί και φέτος μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή συνάντηση επιστήμης, τέχνης και τεχνολογίας, μετατρέποντας το παλιό εργοστάσιο φωταερίου σε επίκεντρο γνώσης και… εξερεύνησης!

Κεντρική θεματική του ASF2020 – παράλληλα και με τις άλλες επιστημονικές θεματικές – είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence ή ΑΙ) και, αναπόφευκτα, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά: Τι ονομάζουμε Τεχνητή Νοημοσύνη; Πώς οριοθετείται η γραμμή μεταξύ της φαντασίας και της αλήθειας γι’ αυτήν; Μήπως τελικά είμαστε οι ίδιοι κρυμμένοι πίσω από κάθε της κίνηση, κάθε έκφανση και συμπεριφορά της ή μήπως αυτοεξελίσσεται ερήμην μας; Πόσο ρυθμίζει ή διευκολύνει την καθημερινότητά μας, ως ένα νέο εργαλείο; Σε ποιο βαθμό μπορεί η νοημοσύνη των μηχανών να υποκαταστήσει την ανθρώπινη; Πώς συνδέεται η Τεχνητή Νοημοσύνη με άλλους γνωστικούς τομείς; Είναι άραγε απαραίτητο να συνδιαλεχθεί με την ηθική, τη φιλοσοφία και, συνολικά, τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες; Η μήπως η ζωή μας τείνει τελικά να μετατραπεί σε μια τεράστια «βάση δεδομένων»;

Μέσα από ένα πλούσιο και πολυσύνθετο πρόγραμμα δράσεων, που σχετίζονται με μια σειρά από τομείς και προορίζονται για κάθε ηλικία, το ASF2020 θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα καθώς και σε όσα θα ανακύψουν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, να αναδείξει τους νέους ορίζοντες που «ανοίγει» η τεχνητή νοημοσύνη και να εξερευνήσει τη σχέση της με νευραλγικούς τομείς της ζωής μας.

Στο πλαίσιο του ASF2020, υποδεχόμαστε όλες εκείνες και όλους εκείνους που ανυπομονούν να κατανοήσουν την επιστημονική γνώση μέσα από διαφορετικά εργαλεία και τρόπους μάθησης. Στόχος μας είναι άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας να συμμετέχουν, να πειραματιστούν, να αναρωτηθούν και να προβληματιστούν για τον άνθρωπο του «αύριο». Σε περιμένουμε, λοιπόν, σε ένα ακόμα συναρπαστικό Athens Science Festival για να βιώσουμε από κοινού τη μοναδική εμπειρία που θα μας χαρίσει η γνωριμία μας με τη σύγχρονη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο και τα ανεξάντλητα επιτεύγματά της.

Στην τελετή έναρξης του ASF, την Τετάρτη 1η Απριλίου, θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής συνάντησης τεχνολογίας και μουσικής που θα μας χαρίσει ο «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη». Ο Δημήτρης Βασιλάκης και οι συνεργάτες του θα εστιάσουν στην προσέγγιση του τζαζ αυτοσχεδιασμού ως εξιστόρηση, στη σχέση του με την ποίηση και τον πεζό λόγο παράλληλα με τις εφαρμογές του στην τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, χαρισματικός σαξοφωνίστας, καθηγητής και ερευνητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ θα παρουσιάσει μια ευφάνταστη συναυλία που υπόσχεται όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να αναδείξει πρωτοποριακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς που δεν έχουμε συνηθίσει.

Τίτλος ομιλίας: Αυτοσχεδιασμός τζαζ και Τεχνητή Νοημοσύνη || Ημερομηνία & ώρα: Τετάρτη 1 Απριλίου, 21.30. Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Me and AI: Human Concerns, Artificial Minds, που διοργανώνει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του IRCAM.

Πηγή: in

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 3/3/2020)

You May Like This