Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Yokohama στην Ιαπωνία δημιούργησαν έναν πρωτότυπο και… πολλά υποσχόμενο μικροεπεξεργαστή με υπεραγωγούς. Ο νέος μικροεπεξεργαστής εκτιμάται ότι έχει πολύ μικρές ενεργειακές απαιτήσεις σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Η ιδέα του computing που είναι πανταχού παρών σε όλες τις καθημερινές εκφάνσεις της ζωής μας έχει και αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που ήθελαν να βελτιώσουν οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Yokohama στην Ιαπωνία. Έγινε χρήση της διάταξης με το όνομα Adiabatic Quantum Flux Parametron (AQFP) η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε data centers νέας γενιάς και άλλα δίκτυα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν πρωτότυπο μικροεπεξεργαστή ΑQFP στα 4 bit τον οποίο και ονόμασαν MANA από τα αρχικά των λέξεων Monolithic Adiabatic iNtegration Architecture. H συχνότητα λειτουργίας του είναι τα 2.5GHz, αλλά θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 5-10 GHz. Οι χρήση υπεραγωγών στο πειραματικό μοντέλο των Ιαπώνων αποδεικνύει ότι εδώ δεν υπάρχει η ανάγκη για μεγάλη δαπάνη ενέργειας για την ψύξη της υπολογιστικής διάταξης, κάτι που έχει εμφανές όφελος στην ενεργειακή κατανάλωση της μονάδας.
Πηγή: techblog.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 8/1/2021)
Join the Conversation →