nowmag.gr

Χρήστες του Διαδικτύου, ήδη, από τα θρανία του δημοτικού είναι, πλέον, τα παιδιά στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, το 59% των παιδιών, που κάνουν χρήση του Ίντερνετ, είναι κάτω των δέκα ετών. Όσον αφορά στην υπόλοιπη ηλικιακή κατανομή, από τα Ελληνόπουλα που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το 34% είναι παιδιά ηλικίας από δέκα έως δεκαπέντε ετών, ενώ μόλις το 7% των ανήλικων χρηστών είναι άνω των δεκαπέντε ετών.

Το 48% των γονέων ανησυχεί για την ανομία, στην οποία εκτίθενται τα παιδιά, όταν ανοίγουν το Ίντερνετ
Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτει έρευνα, που διενήργησε η devolo Hellas σε συνεργασία με το infokids.gr, μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην Ελλάδα για γονείς και παιδιά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση Ίντερνετ που κάνουν τα παιδιά τους, αλλά και τις “online” ανησυχίες τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ένα στα τρία παιδιά έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από δική του προσωπική συσκευή (π.χ. smartphone, tablet, PC), ενώ το 20% έχει απόλυτη αυτονομία στη χρήσης (προσωπικό κωδικό πρόσβασης, ανεξάρτητο από τους γονείς). Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών αποκτούν ελεύθερη χρήση του Ίντερνετ από πολύ νεαρή ηλικία, με τους γονείς να μην φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ Μαΐου και τέλος Ιουνίου 2019, το 58% των γονιών έχουν διαθέσει στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση του Ίντερνετ, ενώ το 28% επιτρέπει ελεγχόμενη πρόσβαση, κρατώντας τους κωδικούς πρόσβασης.

Ένας στους δυο γονείς ανησυχεί
Από την έρευνα, πάντως, προκύπτει, ότι ένας στους δύο γονείς (το 48%) ανησυχεί για την ανομία στην οποία εκτίθενται τα παιδιά τους, όταν ανοίγουν το Διαδίκτυο. Στη δεύτερη θέση των επικείμενων κίνδυνων, σύμφωνα με το 39% των γονιών, είναι η επαφή και η συνομιλία με αγνώστους στο Διαδίκτυο, που μπορεί να οδηγήσει στην παραπλάνηση ή και αποπλάνηση των παιδιών.

Εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι τα μέτρα προστασίας, που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονιών, δεν είναι αρκετά. Από απλά μέτρα, όπως η κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του Διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%), σε πιο χρονοβόρα, όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%), μέχρι πιο σύνθετα, όπως εγκατάσταση προγράμματος (parental control), που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση του Internet (9,9%).

Δημιουργική απασχόληση
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που αποκαλύπτει η έρευνα, είναι ότι μόλις το 11,4% των γονιών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ενώ το 44% το χρησιμοποιεί για streaming ταινιών και χρήση social media.

Ένα σημείο άλλο σημείο της έρευνας, που ξεχωρίζει, είναι το γεγονός ότι στην εποχή του hacking και της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων, μόνο το 2,4% των γονιών ανησυχεί ότι το παιδί του ενδεχομένως να πέσει θύμα «ηλεκτρονικών κλοπών» δεδομένων.

Μάλιστα το 2% των γονιών δεν γνωρίζει τίποτα για τα ηλεκτρονικά “αποτυπώματα” των παιδιών, καθώς αυτά “σερφάρουν” ανεξέλεγκτα. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα παιδιά αυτά να κινδυνεύουν ή να θέτουν σε κίνδυνο άλλους (τους γονείς τους με τους κωδικούς των οποίων έχουν πρόσβαση), μέσα στο ψηφιακό ταξίδι τους στον κυβερνοχώρο.

sepe.gr

You May Like This