Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες ανά τον κόσμο βρίσκονται σήμερα online από οπουδήποτε, κάνοντας χρήση υπηρεσιών mobile internet, ωστόσο, ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει εκτός κινητού Διαδικτύου. Πρακτικά, τα οφέλη της συνδεσιμότητας κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως, καθώς το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού – που ισοδυναμεί με 3,45 δισεκατομμύρια άτομα – εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί κινητό Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την τελευταία του GSMA (State of Mobile Internet Connectivity 2024), ενώ το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, που χρησιμοποιεί το κινητό Διαδίκτυο στη δική του συσκευή, συνεχίζει να αυξάνεται ετησίως, ο ρυθμός αύξησης των χρηστών επιβραδύνεται. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι 160 εκατ. άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το κινητό Διαδίκτυο πέρυσι, αριθμός που κινείται σε παρόμοια με τα επίπεδα του 2022, αλλά συνιστά σημαντική πτώση σε σχέση με την περίοδο 2015-2021, όταν περισσότεροι από 200 εκατ. νέοι χρήστες προστίθεντο σε ετήσια βάση.
Tο 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι 3,45 δισ. άτομα, εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί κινητό Διαδίκτυο
Η νέα έκθεση του GSMA περιγράφει το συνολικό κενό συνδεσιμότητας και υπογραμμίζει τα εμπόδια στη χρήση των υπηρεσιών Διαδικτύου για κινητά τηλέφωνα και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, 4,6 δισ. άνθρωποι (57% του παγκόσμιου πληθυσμού) χρησιμοποιούν mobile internet στη δική τους συσκευή.
Κενό κάλυψης και χρήσης
Ωστόσο, 350 εκατ. άνθρωποι (4% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς δίκτυα κινητού Διαδικτύου (χάσμα κάλυψης). Επιπλέον, 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι (39% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν σε περιοχές με κάλυψη mobile internet, αλλά δεν το χρησιμοποιούν (χάσμα χρήσης). Το κενό χρήσης – όπως φαίνεται από τα στοιχεία – είναι εννέα φορές το μέγεθος του κενού κάλυψης.
Η λιγότερο συνδεδεμένη περιοχή παγκοσμίως είναι η Υποσαχάρια Αφρική, όπου μόνο το 27% του πληθυσμού χρησιμοποιεί υπηρεσίες mobile internet, αφήνοντας ένα κενό κάλυψης 13% και χάσμα χρήσης 60%.
Η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει το κενό χρήσης. Η σύνδεση αυτών των ανθρώπων στο Διαδίκτυο εκτιμάται ότι θα εισέφερε $3,5 τρισ. για την παγκόσμια οικονομία κατά την περίοδο 2023-2030, με το 90% αυτού του αντίκτυπου να ωφελεί τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Το κενό κάλυψης υπάρχει, κυρίως, σε αγροτικές, φτωχές και αραιοκατοικημένες περιοχές – συχνά λιγότερο ανεπτυγμένες, μεσόγειες ή μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη. Εκτιμάται ότι χρειάζονται επενδύσεις $418 δισ. για την κατασκευή της υποδομής, που απαιτείται για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου.
Τιμή και δεξιότητες
Για τους μη συνδεδεμένους πολίτες, η τιμή των συσκευών και οι ψηφιακές δεξιότητες είναι τα κύρια εμπόδια στην υιοθέτηση του Διαδικτύου για κινητά.
Ειδικά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι συσκευές με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο κοστίζουν το 18% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος, με αυτό να αυξάνεται στο 51% για το φτωχότερο 20% του κόσμου. Στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς σύνδεση, αυτό αυξάνεται στο 99% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος για το φτωχότερο 20% της περιοχής.
Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και αλφαβητισμού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο συνολικά, αλλά το κορυφαίο ζήτημα στις ασιατικές χώρες, που ερευνήθηκαν ως μέρος της νέας έκθεσης. Τα άλλα εμπόδια για τα άτομα, που χρησιμοποιούν το κινητό Διαδίκτυο, είναι η έλλειψη σχετικού, τοπικού περιεχομένου και υπηρεσιών, οι ανησυχίες για την ασφάλεια και η περιορισμένη πρόσβαση σε πρόσθετες κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρική ενέργεια.
Πηγή: https://www.sepe.gr/
Join the Conversation →