nowmag.gr

Όταν ακούμε την λέξη hacker, μας έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός εγκληματία του κυβερνοχώρου ο οποίος προσπαθεί να εισβάλει στον προσωπικό μας χώρο και να υποκλέψει τα αρχεία μας, αλλά ευτυχώς δεν είναι έτσι. Ακριβώς όπως σε μία κοινωνία, υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί, έτσι και στον κυβερνοχώρο υπάρχουν οι Black hat hackersWhite hat hackersGrey hat hackers.

 

White Hat Hackers

Οι White hat hackers ή αλλιώς Ethical hackers είναι οι διαδικτυακοί μας σύμμαχοι.

Είναι άτομα τα οποία χρησιμοποιούν την προγραμματιστική γνώση τους για να βοηθήσουν εταιρείες, οργανισμούς ακόμη και την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.

Τις περισσότερες φορές οι white hat hackers, εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με συμβόλαια ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι από διάφορες εταιρείες κυβερνοασφαλείας.

Η δουλειά ενός white hat hacker είναι να πραγματοποιεί ελέγχους και να προσπαθεί να βρει “τρύπες” στην ασφάλεια μια εταιρείας που τον έχει προσλάβει και εν συνεχεία να τις κλείνει.

Ουσιαστικά, κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά με έναν κακόβουλο χάκερ, με την διαφορά ότι αυτός το κάνει νόμιμα και με σκοπό να βοηθήσει την εταιρεία και όχι να υποκλέψει τα αρχεία της.

 

Grey Hat Hackers

Οι Grey hat hackers είναι γνωστοί στον χώρο του διαδικτύου ως “μισθοφόροι”, διότι δουλεύουν μονάχα για ένα σκοπό, το χρήμα.

Η ιστορία των grey hat είναι πολύπλοκη, καθώς κατατάσσονται ανάμεσα στους καλούς και στους κακούς.

Δουλειά του grey hat hacker είναι να εντοπίσει τρύπες στον server ή στο εν γένη υπολογιστικό σάς σύστημα και να σας κάνει μία επαγγελματική πρόταση, κατά την οποία θα σας ζητήσει να τον πληρώσετε για να σας κλείσει τις τρύπες ασφαλείας που έχετε.

Τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα όταν αρνηθείτε.

Εάν δεν πληρώσετε τον grey hat για να σας κλείσει τις τρύπες, τότε αυτός δεν σας χακάρει, αλλά βγάζει δημόσια τις αδυναμίες της ασφάλειας σας.

Συνήθως γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση κατά την οποία βρίσκεστε και σας κάνουν μια λογική τιμή ενός προγραμματιστή, με σκοπό να μπορείτε να τους πληρώσετε.

 

Black Hat Hackers

Οι black hat hackers είναι οι κακοί του διαδικτύου.

Ο σκοπός των black hat είναι να εισβάλλουν στα προσωπικά σας δεδομένα με σκοπό να σας βλάψουν, να σας εκβιάσουν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία σας εναντίον σας για την δική τους προσωπική ψυχαγωγία.

Οι black hat συνήθως δουλεύουν μόνοι τους ή σε κάποια εγκληματική οργάνωση κατά την οποία βρίσκουν στοιχεία εις βάρος άλλων ανθρώπων με σκοπό οι εγκληματικές οργανώσεις να τους εκβιάζουν.

Αυτοί που δουλεύουν μόνοι τους, προσπαθούν να υποκλέψουν τα τραπεζικά σας στοιχεία, να βρουν κάποιο αρχείο ή οπτικοακουστικό υλικό να σας εκβιάσουν και άλλα, καθώς αν βρουν zero day το πωλούν στην μαύρη αγορά του διαδικτύου.

πηγή: bitdefender.gr

You May Like This