nowmag.gr

Αντιμέτωπη με ένα μίγμα αρνητικών παραγόντων συνεχίζει να βρίσκεται η αγορά smartphones και στο μέχρι σήμερα διανυθέν διάστημα του 2023. Μετά από μία διετία ανόδου, την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns, η αγορά έχει εισέλθει, πλέον, από το περασμένο έτος σε στενωπό από την οποία δεν φαίνεται να εξέρχεται άμεσα.

Το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους επιβεβαίωσε τις αντίξοες συνθήκες στις πωλήσεις smartphones, καθώς η ασθενής ζήτηση των καταναλωτών συνεχίζει να καθυστερεί την ανάκαμψη της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως προκύπτει από τη νέα – και αναθεωρημένη επί τα χείρω – πρόβλεψη από το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της IDC, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones το 2023 αναμένεται να μειωθούν κατά 3,2% για να κατέλθουν στα επίπεδα των 1,17 δισ. συσκευών.

Η αντίστοιχη εκτίμηση της εταιρείας ερευνών για τις πωλήσεις smartphones τον Φεβρουάριο έκανε λόγο για μικρότερη μείωση, της τάξης του 1,1%. “Η αναθεώρηση επί τα χείρω ήταν αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων, όπως οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές και ο ανθεκτικός πληθωρισμός”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις για το 2023, η IDC εξακολουθεί να αναμένει ανάκαμψη της αγοράς το 2024, με ανάπτυξη 6,0% από έτος σε έτος. 

Ασθενέστερο το 2ο τρίμηνο

Οι αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι για την πορεία των πωλήσεων smartphones στην παγκόσμια αγορά κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για την ακρίβεια, οι εκτιμήσεις τους κάνουν λόγο για ένα ασθενέστερο 2ο τρίμηνο του 2023.

“Η ζήτηση των καταναλωτών ανακάμπτει πολύ πιο αργά από το αναμενόμενο σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Αν το 2022 ήταν έτος των πλεονασματικών αποθεμάτων, το 2023 είναι έτος αυξημένης προσοχής”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στροφή στα foldables

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες της αγοράς smartphones, οι χρήστες – παγκοσμίως – φαίνεται ότι συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναδιπλούμενες (foldable) συσκευές, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο τεχνολογικό βήμα προς τα εμπρός για τη βιομηχανία.

Συνολικά, τόσο το 2023 όσο και τα επόμενα χρόνια, αναμένεται αύξηση των πωλήσεων foldable τηλεφώνων. Σύμφωνα με την IDC, οι αποστολές πτυσσόμενων τηλεφώνων θα ανέλθουν φέτος σε 21,4 εκατ. μονάδες, που αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 50% σε σχέση με τα 14,2 εκατ. foldable smartphones, που πωλήθηκαν το 2022.

Πηγή: http://www.sepe.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 6/6/2023)

You May Like This