Καμία άλλη τεχνολογική εξέλιξη δεν έχει διχάσει σε τέτοιο βαθμό την επιστημονική κοινότητα
Η απόφαση για τη διακοπή των πιλοτικών δοκιμών του 5G από το διοικητικό συμβούλιο της Καλαμάτας έφερε ξανά στην επικαιρότητα τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις της επιστημονικής κοινότητας για το νέο δίκτυο, που προορίζεται να αλλάξει τις ζωές μας.
Το Νοέμβριο του 2018, επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και άλλων κλάδων είχαν στείλει επιστολή προς την τότε πολιτική ηγεσία αναφερόμενοι στις πιθανές επιπτώσεις του 5G στη δημόσια υγεία και ζητώντας να σταματήσει άμεσα η πιλοτική εφαρμογή.
Στην επιστολή γινόταν αναφορά σε μελέτες της ανεξάρτητης διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, που μιλούν για επιπτώσεις στην υγεία, μεταξύ των οποίων η εμφάνιση καρκινικών όγκων, λευχαιμίας, καρδιολογικών, κυκλοφορικών και νευρολογικών προβλημάτων, αλλά και η πρόκληση υπογεννητικότητας. Χειρουργεία, μηχανήματα, αυτοκίνητα: Τι αλλάζει στη ζωή μας το 5G που απέρριψαν στην Καλαμάτα
Στην αντίπερα όχθη βέβαια υπάρχει η ασφαλής πρόβλεψη για εκσυγχρονισμό όλων των «έξυπνων» λειτουργιών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φέρουν επανάσταση στην καθημερινότητά μας, αλλά πάνω απ όλα στη τεχνολογία, τη βιομηχανία και την τηλεϊατρική.
To 5G είναι η επόμενη γενιά κινητής ευρυζωνικότητας που θα αντικαταστήσει με όρους ραγδαίας αναβάθμισης τη σύνδεση 4G LTE. Με το 5G οι ταχύτητες σε όλα όσα γίνονται στο διαδίκτυο θα αυξηθούν σε βαθμό που η σύγκριση ανάμεσα στα 4G δίκτυα που χρησιμοποιούμε τώρα και στο 5G θα είναι σαν να συγκρίνουμε ένα ποδήλατο με ένα σπορ αυτοκίνητο.
Το σημαντικό που θα φέρει μαζί του το 5G είναι η ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους οι συσκευές, κάτι που θα αυξήσει θεαματικά την ταχύτητα απόκρισης και θα εκτοξεύσει την εμπειρία χρήσης του δικτύου. Η χαμηλότερη ταχύτητα που θα μπορεί να δώσει το 5G είναι ίση με την μεγαλύτερη σχεδόν ταχύτητα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, τα 100Mbps δηλαδή. Το φάσμα υψηλών συχνοτήτων μπορεί να προσφέρει μέγιστες ταχύτητες μέχρι 10Gbps και θα αλλάξει δραστικά την καθημερινότητά μας. Στα πλεονεκτήματα του 5G είναι ότι δεν θα πέφτει η ταχύτητα όταν συνδέονται πολλοί χρήστες την ίδια στιγμή σε μια κυψέλη, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον με το 4G.
Το κατέβασμα ταινιών και σειρών, το gaming και το live streaming θα είναι σχεδόν ακαριαία και αυτό που σήμερα θεωρούμε μεγάλη ταχύτητα θα είναι τελείως παρωχημένο. Οι βιντεοκλήσεις θα γίνουν ρουτίνα όπου κι αν βρισκόμαστε, καθώς πέρα από τις υψηλές ταχύτητες οι συνδέσεις θα είναι πιο σταθερές από το 4G. Η διαθέσιμη ταχύτητα για κάθε χρήστη θα διαμορφώνεται περίπου στα 100Mbps για download και 50Mbps για upload. Στόχος είναι ο χρόνος καθυστέρησης μεταφοράς δεδομένων να μειωθεί από τα 40 μιλιδευτερόλεπτα που είναι σήμερα στα 4 μιλιδευτερόλεπτα.
Η βιομηχανία θα είναι ένας από τους κλάδους που θα ωφεληθεί πάρα πολύ από το 5G, καθώς η διεύρυνση του «καναλιού επικοινωνίας» με τα μηχανήματα της θα επιτρέπει τον εξ αποστάσεως έλεγχο και χειρισμό τους. Για παράδειγμα, ο έλεγχος ενός μηχανήματος ή η ρύθμιση του δε θα απαιτεί από ένα τεχνικό να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου για να το κάνει, καθώς θα μπορεί να το κάνει από το γραφείο του. Αυτό θα προσδώσει ευελιξία στους μηχανικούς και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των εργοστασίων. Θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό και έχει αποτελέσει το σημείο αναφοράς σε κάθε επίδειξη συστήματος 5G που έχει γίνει έως τώρα. Μπορεί οι καταναλωτές να μην βλέπουν άμεσα «κέρδη» από αυτό, όμως η παραγωγή προϊόντων αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα οφέλη της.
Χειρουργεία, μηχανήματα, αυτοκίνητα: Τι αλλάζει στη ζωή μας το 5G που απέρριψαν στην Καλαμάτα
Σε ότι αφορά τα αυτόνομα οχήματα, η έλευση του 5G αναμένεται να τα απογειώσει. Βασική παράμετρος της λειτουργίας των οχημάτων χωρίς οδηγό είναι η δυνατότητα να μπορούν να στέλνουν και να δέχονται εντολές και να επεξεργάζονται δεδομένα σε μηδενικό χρόνο. Από τη στιγμή που κινούνται ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα οχήματα, θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με όλα τα συστήματα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μαζικά με τα σημερινά συστήματα. Με το 5G αυτά τα εμπόδια εξαφανίζονται.
Αυτό που έχει προσδιοριστεί όμως ως το μεγαλύτερο κέρδος από τη χρήση του 5G είναι η ευεργετική επίδραση στην ιατρική. Όπως με τα βιομηχανικά μηχανήματα, το ίδιο θα μπορεί να γίνει και με τα ιατρικά, ήτοι ο εξ αποστάσεως χειρισμός τους. Με τη χρήση του 5G θα είναι δυνατόν να γίνονται επεμβάσεις από απόσταση, κάτι που θα βοηθά ασθενείς ή πάσχοντες σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε επείγοντα περιστατικά.
Με μόλις 1-2 γιατρούς, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες όλων σχεδόν των ιατρικών κλάδων, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις ή δύσκολα περιστατικά, η πρόσβαση στις γνώσεις ειδικών γιατρών θα είναι πολύ πιο εύκολη. Με το 5G ούτε ο γιατρός ούτε ο ασθενής θα χρειάζεται να φοβάται για προβλήματα σύνδεσης, τα οποία σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να είναι μοιραία.
Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη χειρουργική επέμβαση παγκοσμίως με τη χρήση των νέων δικτύων ψηφιακών επικοινωνιών 5G σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Έγινε στο πλαίσιο του Mobile World Congress, με περισσότερους από 500 συνέδρους και δημοσιογράφους να παρακολουθούν ένα μικρό μέρος της σε ζωντανή μετάδοση από αίθουσα του Συνεδρίου. Η ιατρική ομάδα του Dr. Antonio deLacy βρισκόταν στο πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο με δίκτυα 5G, με τον επικεφαλής γιατρό να παρακολουθεί και την επέμβαση από την αίθουσα του συνεδρίου του MCW. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ιστορικό σε διεθνές επίπεδο, καθώς σηματοδοτεί την αλλαγή που θα έρθει στις ιατρικές επεμβάσεις με την χρήση των νέων τεχνολογιών.
Για να επιτευχθούν βέβαια όλα αυτά χρειάζεται να φυτευτούν κεραίες παντού. Ήδη το 5G χρησιμοποιείται ευρέως σε Κίνα και Νότια Κορέα κι αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως εντός του 2020.
Τώρα, αν κάποια στιγμή στο (άμεσο ή μακρινό) μέλλον διαπιστωθεί ραγδαία αύξηση νευρολογικών προβλημάτων, καρκινικών κρουσμάτων, ή υπογεννητικότητας, η ανθρωπότητα θα έχει κάνει ξεκάθαρα ένα βήμα πίσω και όχι μπροστά.
Πηγή: menshouse
Κώστας Παπαζαχαρίου (11/12/2019)
Join the Conversation →