nowmag.gr

Ένα από τα πλέον κομβικά έργα για την ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου – και σίγουρα το πλέον “πολύπαθο” και πολύ-αναμενόμενο – το τηλεπικοινωνιακό σύστημα “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II”, δείχνει να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Το έργο έχει κύριο αντικείμενο την παροχή αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα έτη.

Στο σύστημα θα συνδεθούν επιπλέον 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 34.000 εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομίες κλίμακαςΌπως έγινε γνωστό, χθες εκδόθηκε η απόφαση ένταξης του έργου με δικαιούχο την “Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ”, με τη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα” να ανέρχεται σε €161.820.438.

Το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ” αποτελεί ποσοτική και ποιοτική επέκταση του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης “ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι”, το οποίο προσφέρει δικτυακές υπηρεσίες σε 4.500 κτίρια φορέων του ελληνικού Δημοσίου. Με το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ”, οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις συναλλαγές των πολιτών με Δημόσιο.

Οι δράσεις, που περιλαμβάνονται στο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ”, έχουν ως κύριο αντικείμενο την παροχή ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Μέσα από την υλοποίησή του, αναμένεται δραστική μείωση των ετήσιων τηλεπικοινωνιακών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου έως €100 εκατ.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Η πράξη ένταξης, που υπογράφηκε χθες, περιλαμβάνει τις υποδομές ασφάλειας, τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψης και καλωδίωσης για το έργο, επίσης, την κεντρική υποδομή διασύνδεσης δικτύου (SIX – Syzefxis IntereXchange) και υποδομές κέντρων δεδομένων, όπως και κεντρικές υπηρεσίες ISP και SLA.

“Βασικός στόχος του “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ” είναι η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου για τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω του οποίου θα παρέχεται σε κάθε κτίριο, που στεγάζει δημόσιο φορέα, ευρυζωνική σύνδεση, ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες επικοινωνίας με τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες και τους πολίτες και το Διαδίκτυο και ένα σύνολο υπηρεσιών για την ενίσχυση των θεσμών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”, αναφέρει η ειδική γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Αντικείμενο του “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II” αποτελεί η τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών του ελληνικού Δημοσίου και η παροχή δικτυακών υπηρεσιών, που θα εξασφαλίζουν γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση, ικανή να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες ενός ψηφιακού Δημοσίου. Το έργο θα επιτρέψει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps σε δημόσιους φορείς, δίνοντας τους τη δυνατότητα ασφαλούς χρήσης βίντεο, τηλεσυνεργασίας και mobile τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, η υλοποίησή του θα ανοίξει το δρόμο για παροχή νέων τηλεματικών υπηρεσιών.

http://www.sepe.gr/

You May Like This