nowmag.gr

Το Instagram θα κυκλοφορήσει νέες δυνατότητες γονικού ελέγχου στην πλατφόρμα του τον Μάρτιο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Adam Mosseri σε μια ανάρτηση στο blog. Θα επιτρέπουν στους γονείς και τους κηδεμόνες να βλέπουν πόσο χρόνο αφιερώνουν οι έφηβοί τους στο Instagram, να θέτουν χρονικά όρια και να ειδοποιούνται εάν το παιδί τους αναφέρει κάποιον. Οι δυνατότητες ανακοινώθηκαν ως ένα πακέτο νέων χαρακτηριστικών που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την πλατφόρμα πιο ασφαλή, ιδιαίτερα για τους έφηβους χρήστες της.

Αν και η ανάρτηση του Mosseri λέει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας ήταν στα σκαριά για «πολύ καιρό», η ανακοίνωσή τους έρχεται μετά από μια σειρά επιζήμιων αποκαλύψεων σχετικά με το κοινωνικό δίκτυο που ανήκει στη Meta. Πιο συγκεκριμένα, τα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον πληροφοριοδότη Φράνσις Χάουγκεν έδειξαν ότι το Instagram γνώριζε ότι η υπηρεσία του μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της εικόνας του σώματος για τις γυναίκες έφηβες χρήστες του. Αυτή την εβδομάδα, ο Mosseri πρόκειται να καταθέσει ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας, όπου πιθανότατα θα ρωτηθεί για τον αντίκτυπο του Instagram στους νεαρούς χρήστες του.

Παράλληλα με τους νέους γονικούς ελέγχους, το Instagram λέει ότι αναπτύσσει έναν εκπαιδευτικό κόμβο για γονείς και κηδεμόνες για να τους προσφέρει συμβουλές και μαθήματα σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών.

Στο πιο άμεσο μέλλον, το Instagram λέει ότι θα κυκλοφορήσει τη λειτουργία “Take a Break” που ξεκίνησε να δοκιμάζει τον περασμένο μήνα. Αυτή η δυνατότητα επιλογής προτρέπει τους χρήστες να απομακρυνθούν από την εφαρμογή αφού κάνουν κύλιση για ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως 10, 20 ή 30 λεπτά. Οι ειδοποιήσεις θα ωθήσουν τους χρήστες να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία και το Instagram λέει ότι το 90 τοις εκατό των χρηστών σε δοκιμές έχουν αφήσει ενεργοποιημένες τις υπενθυμίσεις μόλις τις έχουν ρυθμίσει. Η λειτουργία κυκλοφορεί σήμερα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία και θα είναι διαθέσιμη παγκοσμίως στις αρχές του επόμενου έτους.

Άλλα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το Instagram χειρίζεται τις άδειες προσθήκης ετικετών για εφήβους χρήστες, οι οποίες πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε όλους στις αρχές του επόμενου έτους. Από προεπιλογή, η Mosseri λέει ότι η υπηρεσία δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να προσθέτουν ετικέτες ή να αναφέρουν έφηβους χρήστες. Υπάρχει επίσης μια νέα λειτουργία μαζικής διαγραφής που έρχεται τον Ιανουάριο, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρούν μαζικά τις αναρτήσεις, τα likes και τα σχόλιά τους. Ο Mosseri λέει ότι αυτό έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους χρήστες να «διαχειρίζονται το ψηφιακό τους αποτύπωμα».

Η ανάρτηση του Mosseri περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο. Επιβεβαιώνει ότι η υπηρεσία συνεχίζει να διερευνά σχέδια για να «ωθήσει» τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από θέματα με τα οποία ασχολούνται για πολύ καιρό. Όταν ανακοίνωσε αυτό το χαρακτηριστικό μαζί με το Take a Break τον Οκτώβριο, ο αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, Nick Clegg, είπε ότι θα ενημερωθεί για «περιεχόμενο που μπορεί να μην ευνοεί την ευημερία [ενός χρήστη]». Το Instagram δεν έχει δώσει κάποια πληροφορία για το πότε μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία. Η υπηρεσία διερευνά επίσης την εισαγωγή μιας αυστηρότερης ρύθμισης για τον έλεγχο του περιεχομένου που προτείνεται στους χρήστες στην Εξερεύνηση, με στόχο τον περιορισμό της έκθεσής τους σε «δυνητικά επιβλαβές ή ευαίσθητο περιεχόμενο ή λογαριασμούς».

Αν και η ανάρτηση του Instagram περιέχει μια σειρά από αποσπάσματα από ειδικούς και ερευνητικούς συνεργάτες που γράφουν για να υποστηρίξουν τα νέα χαρακτηριστικά, ο Μοσέρι θα δυσκολευτεί εάν θέλει να κερδίσει τους ολοένα και πιο επικριτικούς νομοθέτες στις ΗΠΑ. “Η Meta προσπαθεί να μετατοπίσει την προσοχή από τα λάθη της, παρουσιάζοντας γονικούς οδηγούς, χρησιμοποιώντας χρονόμετρα και λειτουργίες ελέγχου περιεχομένου που θα έπρεπε να είχαν οι καταναλωτές από τότε”, δήλωσε η γερουσιαστής Marsha Blackburn (R-TN), στους New York Times. «Αλλά οι συνάδελφοί μου και εγώ βλέπουμε καλά τι κάνουν».

 

Πηγή: techblog.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 8/12/2021)

You May Like This