nowmag.gr

Η παρουσία του Harmony OS στα smartphones της Huawei θα γίνει τελικά την επόμενη χρονιά.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον CEO της κινεζικής εταιρείας, τον Richard Yu κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προγραμματιστών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Huawei με τη φετινή ονομασία HDC Together 2020. Από σήμερα, οι developers μπορούν να κατεβάσουν τη δοκιμαστική έκδοση του HarmonyOS 2.0 SDK αν και αυτό υποστηρίζει αρχικά μόνο τα έξυπνα ρολόγια, τις τηλεοράσεις και συστήματα αυτοκινήτων που κατασκευάζει η εταιρεία. Τον προσεχή Δεκέμβριο, θα κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του SDK που θα υποστηρίζει και smartphones και η οποία θα βρει το δρόμο της στα νέα smartphones της εταιρείας το 2021 ως το προεγκατεστημένο λειτουργικό. Όπως είχε ανακοινώσει και κατά την πρώτη του παρουσίαση, η ανάπτυξη του HarmonyOS έχει βασιστεί στην παρουσία του σε διαφορετικές συσκευές όπως έξυπνα ρολόγια, φορητοί υπολογιστές, tablets, car head units και φυσικά smartphones.

Παράλληλα, στα πρότυπα του Android, η Huawei ανακοίνωσε το OpenHarmony project το οποίο επιτρέπει στους developers να αναπτύξουν τη δική τους έκδοση open-source του λειτουργικού συστήματος, όπως ισχύει με το AOSP στο Android. Αρχικά το project υποστηρίζει συσκευές με μνήμη το ανώτερο έως 128MB όμως τον Απρίλιο το όριο θα ανέβει στα 4GB και θα αφαιρεθεί εντελώς τον Οκτώβριο του 2021.

Η ανάπτυξη του HarmonyOS αποτελεί μονόδρομο για την Huawei από τη στιγμή που βρίσκεται στη μέση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, έχοντας σε επίπεδο λογισμικού αποκλειστεί από τη χρήση του Android της Google όπως επίσης και του Play Store. Κατά την ομιλία του, ο CEO της Huawei ενημέρωσε ότι μόνο την περσινή χρονιά, η εταιρεία του διέθεσε στην αγορά 240 εκατομμύρια smartphones καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε όλους τους κατασκευαστές ενώ παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα με το λογισμικό αναμενόμενα έχουν επηρεάσει την εταιρεία.

Τα Huawei Mobile Services (HMS) συνεχίζουν την ανάπτυξή τους έχοντας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία  την υποστήριξη 1.8 εκατομμυρίων developers και 490 εκατομμυρίων χρηστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο CEO της Huawei, το HMS είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο οικοσύστημα mobile εφαρμογών με συνολικά 261 δισεκατομμύρια downloads των 96.000 εφαρμογών που περιλαμβάνει, με τον αριθμό να αυξάνει με γοργούς ρυθμούς.

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 11/9/2020)

You May Like This