nowmag.gr

Με την ικανότητα να παράγει κείμενο, που συχνά δεν διαφέρει από αυτό ενός ανθρώπου, το ChatGPT έχει τραβήξει την προσοχή ερευνητών, προγραμματιστών και κοινού. Πως μπορεί, ωστόσο, το προηγμένο γλωσσικό μοντέλο, που ανέπτυξε η OpenAI, να αλλάξει τον χώρο της εκπαίδευσης;

Από την κατανόηση της γλώσσας μέχρι τα chatbots και τους εικονικούς βοηθούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν τα παιδιά. “Το ChatGPT θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, εργάζονται με πληροφορίες και αλληλοεπιδρούν με την τεχνολογία”, εξηγεί η ESET.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της εταιρείας, το ChatGPT έχει πολλά πιθανά οφέλη για τα παιδιά. Για παράδειγμα, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των δεξιοτήτων γραφής. Οι μαθητές μπορούν να ζητήσουν, π.χ., από το ChatGPT να τους δώσει μια άσκηση δημιουργικής γραφής ή να σχολιάσει το γραπτό τους.

Το ChatGPT, επίσης, μπορεί να γράψει ανέκδοτα, στίχους τραγουδιών ή ιστορίες φαντασίας. Και ίσως μια μέρα, θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες στους μαθητές.

Επιπλέον, το ChatGPT εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει την προσβασιμότητα της εκπαίδευσης. Για μαθητές με οπτικές ή ακουστικές δυσκολίες, τα γλωσσικά μοντέλα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καλύτερες και πιο κατανοητές μεταφράσεις κειμένου σε ομιλία ή ομιλία σε κείμενο, διευκολύνοντας τη μάθηση και την επικοινωνία τους. Υπάρχουν ήδη επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης, όπως το Talk-to-ChatGPT.

To ChatGPT στην εκπαίδευση

Ο δυνητικός αντίκτυπος του ChatGPT στην εκπαίδευση είναι σημαντικός. Η τεχνολογία θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν και ασχολούνται με το εκπαιδευτικό υλικό.

Ορισμένοι εκπαιδευτικοί επανεξετάζουν ήδη τον τρόπο ανάθεσης εργασιών στους μαθητές τους. “Εισάγονται νέα πρότυπα και προσεγγίσεις. Οι εργασίες για το σπίτι, όπου οι μαθητές γράφουν ένα κείμενο για ένα συγκεκριμένο θέμα αναφέροντας μόνο τα γεγονότα, θα χάσουν σιγά σιγά το νόημά τους, καθώς μια καλογραμμένη εργασία μπορεί εύκολα να παραχθεί από το ChatGPT ή παρόμοια chatbots σε πολλές γλώσσες”, εξηγεί η ESET.

Τα διαδικτυακά εργαλεία μπορούν, επίσης, να αλλάξουν σημαντικά το ύφος των εργασιών και των ασκήσεων. Για παράδειγμα, η εστίαση μπορεί να μετατοπιστεί στις χειρόγραφες εργασίες, που γίνονται απευθείας στην τάξη.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν, επίσης, να καταφύγουν στην ανάθεση περισσότερων ομαδικών εργασιών για να δουν διαφορετικές αποδόσεις από τους μαθητές τους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το σύστημα βαθμολόγησης, καθώς οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δίνουν έμφαση στη δημιουργική συμβολή των μαθητών περισσότερο από την ακρίβεια των γεγονότων.

Κίνδυνοι του ChatGPT για παιδιά

Παρά τα πλεονεκτήματα του ChatGPT, η χρήση του ενέχει ορισμένους κινδύνους. Η πλατφόρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων ή προπαγάνδας.

“Τα μοντέλα που βασίζονται στη μηχανική μάθηση είναι χρήσιμα, αλλά παράγουν πολλά λάθη και ανοησίες που φαίνονται πιστευτές. Μια μορφή παραπληροφόρησης, δηλαδή, όπου, στην προκειμένη περίπτωση, οι χρήστες θεωρούν τα δεδομένα ως ακριβή και τα διαδίδουν περαιτέρω”, προειδοποιούν οι αναλυτές της ESET.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τέτοιο περιεχόμενο, καθώς μπορεί να μην έχουν φτάσει στο επίπεδο της κριτικής σκέψης που απαιτείται για να αξιολογήσουν την ακρίβεια των πληροφοριών. Ή μπορεί να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα που προσφέρει το ChatGPT για να κάνουν τις εργασίες τους γρήγορα.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This