Υποτονικές παραμένουν, επί του παρόντος, οι επενδυτικές προθέσεις των επιχειρήσεων Πληροφορικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI). Σήμερα, για παράδειγμα, μόνο μία στις δύο βρετανικές εταιρείες ΙΤ δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στο ΑΙ τα επόμενα πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις άλλων κλάδων, όπως αυτός της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είναι πολύ πιο αποφασισμένες για ενίσχυση των επενδύσεων τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Αναλυτικά, το 70% των εταιρειών του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών απαντά ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις στο ΑΙ την προσεχή πενταετία.
Το 91% των βρετανικών επιχειρήσεων Πληροφορικής θεωρεί ότι η έλλειψη ταλέντων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση του AI
Για τις εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής, η έλλειψη προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες παραμένει, έως και σήμερα, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συντριπτική πλειοψηφία των βρετανικών εταιρειών, για παράδειγμα, συμμερίζεται την άποψη αυτή, με το 91,7% να υποστηρίζει ότι η έλλειψη ταλέντων δυσχεραίνει την επένδυση στο ΑΙ.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Rainbird, η υιοθέτηση των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και αυτοματισμού στη Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να υπονομεύεται από την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στις επιχειρήσεις. Η έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία Vanson Bourne για λογαριασμό της Rainbird, διερεύνησε τις επενδυτικές προθέσεις των ανώτερων στελεχών των εταιρειών Πληροφορικής σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Διαπίστωσε δε ότι ο κύριος λόγος πίσω από τις επιχειρήσεις, που δεν υλοποιούν λύσεις AI, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες για τη διαχείριση διαδικασιών αυτοματοποίησης.
Ανησυχίες για τη διαφάνεια
Και ενώ η έλλειψη δεξιοτήτων ήταν το βασικό εμπόδιο για την υιοθέτηση του ΑΙ από τις εταιρείες ΙΤ, άλλοι κλάδοι δείχνουν να έχουν διαφορετικές ανησυχίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έτσι, για τις επιχειρήσεις του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών η έλλειψη διαφάνειας της τεχνολογίας λειτουργεί ως ο βασικός ανασχετικός παράγοντας για την υιοθέτησή της (88,8%), ενώ η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί το πιο σημαντικό εμπόδιο (87,5%) στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών.
Παρά τα εμπόδια αυτά, το 81% των εταιρειών στη Μεγάλη Βρετανία απαντά ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις στο AI τα επόμενα πέντε χρόνια. Από εκείνους, που σκοπεύουν να αυξήσουν τις δαπάνες για τεχνολογίες αυτοματισμού, το 22% θεωρεί την επένδυση αυτή ως ιδιαίτερα σημαντική.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των επενδύσεων στο ΑΙ, με το 94% των εταιρειών του κλάδου να απαντά ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις τους στο ΑΙ την επόμενη πενταετία.
Άλλοι κλάδοι, που δείχνουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι αυτός του Μάρκετινγκ και των Επικοινωνιών και των Οικονομικών.
Join the Conversation →