nowmag.gr

Οπαδοί των ψηφιακών αγορών γίνονται όλο και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές. Τους τελευταίους 12 μήνες, το 26% των Ελλήνων πολιτών έκανε τουλάχιστον μία online αγορά από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι αγορές δεν αφορούν ψηφιακό περιεχόμενο, όπως μουσική, βίντεο, ηλεκτρονικά βιβλία, εφαρμογές ή παιχνίδια).

Το 36% των Ευρωπαίων έκανε τουλάχιστον μία ψηφιακή αγορά από χώρα-μέλος της ΕΕ τους τελευταίους 12 μήνες

Πάντως, ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 74% απαντά ότι δεν έχει κάνει κάποια ηλεκτρονική αγορά (εκτός από ψηφιακό περιεχόμενο) από κράτος-μέλος της Ε.Ε. τους τελευταίους 12 μήνες. Σε επίπεδο Ε.Ε., το 36% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία online αγορά από κράτος της Ε.Ε. τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 63% απαντά αρνητικά στην παραπάνω ερώτηση.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε ειδική έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, η οποία διερευνά τη στάση των Ευρωπαίων καταναλωτών, σε σχέση με την ψηφιοποίηση της καθημερινής τους ζωής. Για παράδειγμα, η μελέτη δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν οι ψηφιακές συσκευές τους να είναι ευκολότερες στην επισκευή ή την ανακύκλωση.

Ειδικότερα, σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα πρέπει να απαιτείται από τους κατασκευαστές να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών τους συσκευών. Σε ερώτηση της έρευνας “Πρέπει να είναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές να διευκολύνουν την επισκευή ψηφιακών συσκευών ή να αντικαθιστούν μεμονωμένα εξαρτήματά τους”, το 54% των Ευρωπαίων απαντά “ναι, δεδομένου ότι οι συσκευές δεν κοστίζουν περισσότερο”. Μάλιστα, ένα ποσοστό 24% απαντά “ναι, ακόμη και εάν οι συσκευές κοστίζουν περισσότερο”.

Επισκευή συσκευών
Οι Έλληνες καταναλωτές συμμερίζονται και αυτοί τις απόψεις των Ευρωπαίων όσον αφορά τις υποχρεώσεις των κατασκευαστών για την επισκευή ψηφιακών συσκευών. Στην ερώτηση της έρευνας “Πρέπει να είναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές να διευκολύνουν την επισκευή ψηφιακών συσκευών ή να αντικαθιστούν μεμονωμένα εξαρτήματά τους”, το 49% των Ελλήνων απαντά “ναι, δεδομένου ότι οι συσκευές δεν κοστίζουν περισσότερο”. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών, που απαντά “ναι, ακόμη και εάν οι συσκευές κοστίζουν περισσότερο”, διαμορφώνεται σε 31%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, το 64% των Ευρωπαίων επιθυμεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις ψηφιακές συσκευές που έχει σήμερα στην κατοχή του για τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμη, με το 85% να απαντά ότι είναι πρόθυμο να ανακυκλώσει την παλιά του συσκευή.

Επιπλέον, σχεδόν 3 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας από τις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως το αποτύπωμα άνθρακα που δημιουργείται με τη χρήση βιντεοταινιών ή πλατφόρμες ροής μουσικής, θα επηρέαζαν τη χρήση αυτών των υπηρεσιών.

Η έρευνα
Η έρευνα ανατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δίκτυα, το Περιεχόμενο και την Τεχνολογία. Διεξήχθη από το δίκτυο Kantar σε 27.498 ερωτηθέντες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες σε προσωπικές συνεντεύξεις στη μητρική τους γλώσσα τον Δεκέμβριο του 2019.

www.sepe.gr

You May Like This