Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του Dune, έγραψε τα κείμενα σε πρόγραμμα MS-DOS που διατηρεί στη μνήμη του έως και 40 σελίδες.
Ίσως μερικές φορές οι παλιοί τρόποι να είναι και οι καλύτεροι τρόποι. Στο βάναυσο και φουτουριστικό μέλλον που έγραψε ο Frank Herbert στο Dune, οι υπολογιστές είναι «ξεπερασμένοι» και οι πολύπλοκοι υπολογισμοί γίνονται από τους ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους που ονομάζονται Mentats. Στον κόσμο που φαντάστηκε ο Herbert, παλιές λύσεις βρίσκουν τη θέση τους σε νέα προβλήματα. Κάτι τέτοιο έκανε και ο σεναριογράφος του Dune, Erick Roth, ο οποίος έγραψε το σενάριο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Movie Master σε MS-DOS.
Ο Eric Roth γράφει τα πάντα χρησιμοποιώντας λογισμικό 30 ετών. Σε συνέντευξή του το 2014 δήλωσε:
Δουλεύω σε ένα παλιό πρόγραμμα υπολογιστή που δεν υπάρχει πια. Το αποδίδω σε φόβο για αλλαγή και δεισιδαιμονία.
Ο Roth έγραψε το σενάριο για το Dune το 2018 και εξήγησε ότι εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί το Movie Master σε ένα podcast το 2020. Αυτό σημαίνει ότι το Dune γράφτηκε σε ένα πρόγραμμα του MS-DOS.
Στο παραπάνω βίντεο, ο Eric άνοιξε ένα παράθυρο MS-DOS στα Windows XP και εκκίνησε το Movie Master 3.09 χρησιμοποιώντας ένα «αρχαίο» μπεζ μηχανικό πληκτρολόγιο.
Λοιπόν, τώρα είμαι στο DOS. Κανείς δεν μπορεί να μπει στο διαδίκτυο και να το πάρει αυτό. Πρέπει να τους δώσω ένα έντυπο αντίγραφο. Πρέπει να το σαρώσουν και μετά να το βάλουν στους υπολογιστές τους και μετά πρέπει να δουλέψω μέσω του υπολογιστής τους γιατί δεν γίνεται κανείς να στείλει e-mail από τον δικό μου υπολογιστή ή οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορεί να φτάσει κανείς σε αυτό παρά μόνο από εδώ. Έχει 40 σελίδες και εξαντλείται η μνήμη.
Για να γράψει κανείς ένα οποιοδήποτε κείμενο, πρέπει απλά να κάτσει να το γράψει εξαλείφοντας όλους τους περισπασμούς. Μάλιστα, αυτό είναι και το κλειδί στην επιτυχία, να μην αφήσεις το μυαλό σου να σκέφτεται οτιδήποτε άλλο εκτός από το κείμενο που γράφεις. Τίποτα λοιπόν δεν μπορεί να εξαλείψει καλύτερα τους περισπασμούς από ένα πρόγραμμα που δεν έχει πρόσβαση στο Internet. Ο Roth ανέφερε επίσης ότι το όριο των 40 σελίδων τον βοηθά να δομήσει τα σενάριά του.
Μου αρέσει γιατί βοηθά στις σκηνές. Συνειδητοποιώ ότι αν δεν καταφέρω να πω αυτό που θέλω μέσα σε 40 σελίδες, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Πάντως, ο Roth δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί παλαιότερα προγράμματα για να γράψει. Και ο George RR Martin χρησιμοποίησε το WordStar του MS-DOS για να γράψει κάθε βιβλίο του Game of Thrones.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 1/11/2021)
Join the Conversation →