nowmag.gr

Οι “Έξυπνες Πόλεις” γίνονται πραγματικότητα!

 

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ή αλλιώς Internet of Things (IoT) αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στο χώρο της τεχνολογίας και αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο ζωής και εργασίας των ανθρώπων. Το IoT δεν είναι πλέον όμως κάτι μακρινό, καθώς βρίσκεται ήδη γύρω μας, σε έξυπνες συνδεδεμένες συσκευές, έξυπνα σπίτια, έξυπνα αυτοκίνητα και τώρα πια και σε έξυπνες πόλεις! Η ανάπτυξη του πρώτου πανελλαδικού NB-IoT (NarrowBand-IoT) δικτύου έγινε πλέον πραγματικότητα από την COSMOTE και μπορεί να υποστηρίξει καινοτόμες εφαρμογές στον κόσμο του IoT. Το NB-IoT είναι μια νέα τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο που μειώνει δραστικά την κατανάλωση της ενέργειας, κάτι που αυξάνει εντυπωσιακά την ενεργειακή αυτονομία των συνδεδεμένων αισθητήρων και συσκευών, η διάρκεια της οποίας μπορεί να φτάσει έως και τα 10 χρόνια με μία μόνο φόρτιση. Διαθέτει το πλεονέκτημα της αξιόπιστης και ισχυρής κάλυψης σε εσωτερικούς χώρους, καθώς η μετάδοση δεδομένων πραγματοποιείται μέσω του δικτύου κινητής. Μέσω του νέου αυτού NB-IoT δικτύου, ιδιωτικές εταιρίες και Δημόσιοι Φορείς μπορούν να αναπτύξουν λύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος (με εφαρμογές όπως το έξυπνο parking ή ο έξυπνος φωτισμός), στην καλύτερη διαχείριση των συγκοινωνιακών δομών (μέσω της ανάλυσης της κίνησης των οχημάτων σε σημεία ενδιαφέροντος), στην ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας (με εφαρμογές άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση κινδύνου), στη βελτίωση της διαχείρισης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (μέσω της έξυπνης μέτρησης ενέργειας ή νερού), καθώς και σε άλλους ακόμα τομείς. Το NB-IoT δίκτυο χρησιμοποιείται ήδη από την COSMOTE σε πιλοτικά προγράμματα “Έξυπνων Πόλεων”. Συγκεκριμένα, στην Πάτρα και την Χαλκίδα υλοποιήθηκε το ‘‘Smart City’’, με εφαρμογές για έξυπνο φωτισμό, έξυπνο parking και παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ‘‘Smart University Campus’’ στην Ξάνθη, που καθιστά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως την πρώτη “Έξυπνη Πανεπιστημιούπολη” στην Ελλάδα. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της NB-IoT τεχνολογίας μέσα από έξυπνες εφαρμογές παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του νερού, αλλά και διαχείρισης του φωτισμού και του πετρελαίου θέρμανσης της Πανεπιστημιούπολης, καλύπτοντας έτσι τις αντίστοιχες ανάγκες του Πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν οι εξής έξυπνες λύσεις:

  • “Air Quality Monitoring”, όπου ειδικός αισθητήρας μετράει σε πραγματικό χρόνο θερμοκρασία, υγρασία, πίεση και διάφορα μικροσωματίδια, με στόχο την ανάληψη κατάλληλων δράσεων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • “Smart Fuel Tank Management”, όπου ειδική συσκευή μετράει τη στάθμη του πετρελαίου θέρμανσης για την αποφυγή υπερκατανάλωσης, την αποτροπή κλοπής καυσίμων και την αποτίμηση τιμολογίων.
  • “Water Quality Measurement”, που βοηθά στη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού των φοιτητών της Πανεπιστημιούπολης.
  • “Smart Lighting”, που προσαρμόζει το φωτισμό ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Το NB-IoT αναμένεται να εξελιχτεί ακόμα περισσότερο, ώστε να υλοποιήσει νέες έξυπνες εφαρμογές που αναδεικνύουν τις δυνατότητες του IoT, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Του Χάρη Ματθαίου

You May Like This