nowmag.gr

Η βρετανική εταιρεία International Ambulances θα παρουσιάσει επίσημα στο τέλος του μήνα το πρώτο φιλικό στο περιβάλλον ασθενοφόρο στον κόσμο πο είναι ταυτόχρονα και το πιο προηγμένο τεχνολογικά όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς. Το Integro-E όπως ονομάζεται το ασθενοφόρο είναι ηλεκτροκίνητο και διαθέτει τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν τα οχήματα της οχήματα της Φόρμουλα 1.

Το εξάτροχο όχημα είναι ένα βαν με περισσότερο ωφέλιμο χώρο για τον ασθενή και το πλήρωμα από τα συμβατικά ασθενοφόρα. Ανάμεσα στα άλλα το όχημα διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα αλλά και συσκευή για υπερηχογράφημα λειτουργώντας έτσι στην ουσία ως μια μίνι κλινική για να γίνονται διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις στον ασθενή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο και να έχουν οι γιατροί μια αρκετά λεπτομερή εικόνα του ανθρώπου που υποδέχονται.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας στοχεύει στο να αντικαταστήσει μέχρι το 2045 όλο τον στόλο των ασθενοφόρων που χρησιμοποιεί με φιλικά στο περιβάλλον οχήματα. Όμως μέχρι σήμερα η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων ως ασθενοφόρα δεν έχει προχωρήσει επειδή τα ηλεκτρικά οχήματα τύπου βαν που υπάρχουν δεν διαθέτουν το απαραίτητο μέγεθος και χώρους που χρειάζεται ένα ασθενοφόρο.

Το ηλεκτρικό ασθενοφόρο μπορεί να κινείται με μια φόρτιση για 1,600 χλμ. ενώ διαθέτει και μπαταρία «ρεζέρβα» σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι το όχημα μπορεί να παραλάβει ένα ασθενή που βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από κάποιο νοσοκομείο και να τον μεταφέρει εκεί χωρίς στάσεις και έχοντας πραγματοποιήσει εκεί τον πρώτο γύρο εξετάσεων.

Το όχημα πιάνει ταχύτητες 90 χλμ./ώρα και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του μπορεί να τρέχει με αυτή την ταχύτητα χωρίς να υπάρχουν κραδασμοί στο εσωτερικό του και ειδικά στην καρέκλα ή το φορείο που βρίσκεται ο ασθενής. H εταιρεία ευλεπιστεί ότι το όχημα της θα περάσει τα απαραίτητα τεστ ασφάλειας και θα λάβει την άδεια ώστε στις αρχές του 2023 να ξεκινήσει να μεταφέρει ασθενείς.

Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 4/7/2022)