nowmag.gr

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ξεκινά την κατασκευή του πρώτου υπερυπολογιστή «τάξης Ζήτα» (zeta-class) που θα είναι το ισχυρότερο/ταχύτερο υπολογιστικό σύστημα στον κόσμο. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του υπολογιστή υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου δώδεκα μήνες. Μόλις λειτουργήσει πλήρως θα είναι χίλιες φορές ταχύτερος από τους πιο ισχυρούς σημερινούς υπερυπολογιστές.

Το κόστος κατασκευής του υπερυπολογιστή αναμένεται να φτάσει τα  750 εκατομμύρια δολάρια θα βοηθήσει την Ιαπωνία να συμβαδίσει με το ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Το υπολογιστικό σύστημα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2030.

Τα σχέδια για το νέο αποκαλύπτουν ότι ο υπερυπολογιστής θα μπορούσε να φτάσει ταχύτητες σε κλίμακα zetaFLOPS, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Οι επιδόσεις

Οι πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο (FLOPS) χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του πόσο γρήγορα οι υπολογιστές μπορούν να λύσουν προβλήματα — όπου μια πράξη κινητής υποδιαστολής αντιστοιχεί σε ένα μεμονωμένο υπολογισμό. Ένας υπερυπολογιστής με ταχύτητα 1 zetaFLOPS θα μπορούσε να κάνει ποσότητα υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο η οποία αντιστοιχεί σε ένα αριθμό υπολογισμών 22 ψηφίων (1 ακολουθούμενο από 21 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Οι σημερινοί πιο ισχυροί υπερυπολογιστές μόλις έσπασαν το φράγμα του exaFLOPS, που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν υπολογισμούς 19 ψηφίων (1 ακολουθούμενο από 18 μηδενικά) ανά δευτερόλεπτο.

Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής διαφημίζεται ως ο διάδοχος του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku (0,44 exaFLOPS), ο οποίος προηγουμένως κατείχε τον τίτλο του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο έως ότου εκθρονίστηκε το 2022 από τον υπερυπολογιστή Frontier των ΗΠΑ (1,2 exaFLOPS) στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί. Ο Fugaku θεωρείται σήμερα ο τέταρτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 12/9/2024)

You May Like This