nowmag.gr

Τη δέσμευση ότι, έως τον Δεκέμβριο, θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία του φάσματος για τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα, επανέλαβε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι το 1ο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, η χώρα θα περάσει στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς, του 5G.

Το 1ο τρίμηνο του 2021, η Ελλάδα θα περάσει στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς, του 5G

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε ότι η Ελλάδα καινοτομεί διεθνώς με τη στρατηγική που ακολουθεί για το 5G. “Καινοτομεί με μία στρατηγική, η οποία αποτυπώθηκε στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που εργαλειοποιεί τη δημοπρασία του φάσματος, για να “γεννήσει” ένα οικοσύστημα καινοτομίας, μία αγορά πολλών εταιριών, που θα έχουν  σχέση με αυτά τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Κι αυτό δεν είναι τηλεπικοινωνιακό, είναι πάλι καθημερινό. Αφορά την Υγεία, τις Μεταφορές, όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και θα γεννήσει πολύ μεγάλη αξία”, υπογράμμισε.

Κάνοντας έναν απολογισμό της ψηφιακής προόδου που έχει σημειώσει η χώρα, ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία του gov.gr, της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου. Εξήγησε ότι η πύλη, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2020 με 501 υπηρεσίες – που ήδη υπήρχαν – έφτασε τις 650 μέσα σε λίγους μήνες.

1.000 υπηρεσίες στο gov.gr
Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα φτάσουν άμεσα τις 1.000. “Θα μπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτήν την εξίσωση. Υπάρχει, προφανώς, διαχωρισμός των επιπέδων της διοίκησης αλλά εν τέλει ο πολίτης θέλει να εξυπηρετείται ενιαία”, σημείωσε ο ίδιος.

“Το έχουμε πει πολλές φορές ότι ο κορωνοϊός ήταν ψηφιακός επιταχυντής, αλλά δεν ήταν ούτε η αιτία, ούτε η αφορμή αυτής της προσπάθειας”, σημείωσε και τόνισε ότι, μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια ψηφιακά έγγραφα. “Τι είναι αυτά τα 2 εκατομμύρια έγγραφα μέσα από το gov.gr; Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια επισκέψεις που δεν έγιναν και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό”, ανέφερε ο Υπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων, κάνοντας έναν απολογισμό της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, η οποία παρέχει δωρεάν μαθήματα. “Ήδη, έχουμε περισσότερες από 400.000 επισκέψεις εκεί και έχουμε δώσει έμφαση στο να μπορεί ο καθένας δωρεάν να επιμορφώνεται, να μαθαίνει νέα πράγματα.  Θα έλεγα ότι είναι πάρα πολλές μικρές ενέργειες, οι οποίες αθροιζόμενες οδηγούν σε μία ποιοτική αλλαγή”, πρόσθεσε.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση για την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, τονίζοντας: “Αυτή η επένδυση έχει αυτοτελή αξία, είναι σημαντικό να χωροθετούνται υποδομές cloud στη χώρα μας. Ο συμβολισμός και ο πολλαπλασιαστής της, όμως, είναι μεγαλύτερος γιατί δείχνει το πώς πλέον αρχίζουν να μας βλέπουν, το πώς μπαίνουμε σε έναν διεθνή χάρτη, το πώς μπορούμε βήμα – βήμα να οικοδομήσουμε τη χώρα κατά αντιστοιχία με το επίπεδο γνώσεων και δυνατοτήτων των πολιτών και των επιχειρήσεων της”.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This