Συμβουλές προστασίας από κακόβουλο λογισμικό στα κινητά μας τηλέφωνα έδωσε ο εμπειρογνώμονας Κώστας Λακαφώσης στη Ναυτεμπορική TV.
“Προσοχή στα κινητά που σας κάνουν δώρο και ειδικά αν δεν είναι σφραγισμένα στην αρχική τους συσκευασία”, επεσήμανε ο Αεροναυπηγός Μηχανικός και Ειδικός Πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, καλεσμένος στην εκπομπή του Φίλιππου Φιλιππακόπουλου στη Ναυτεμπορική TV μιλώντας με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών. Επειδή, όπως εξήγησε, ο ευκολότερος τρόπος παρακολουθήσεων ανάμεσα σε ιδιώτες είναι η “μόλυνση” της συσκευής με κάποιο κακόβουλο λογισμικό μέσω φυσικής πρόσβασης στη συσκευή. Άρα, εάν κάποιος μας κάνει δώρο μια συσκευή (και μάλιστα ήδη αποσφραγισμένη από τη συσκευασία της και ενεργοποιημένη) ας είμαστε επιφυλακτικοί. Για τον ίδιο λόγο, όσοι έχουν λόγους να ανησυχούν για πιθανή επίθεση, ας μην αφήνουν ποτέ τη συσκευή του κινητού τους από τα μάτια τους, γιατί αρκούν μόνο μερικά λεπτά για κάποιον που θα πάρει τη συσκευή στα χέρια του και θα τη “μολύνει” με το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης.
Επιπλέον, ο ειδικός αναφέρθηκε και στα συστήματα antivirus ή σε ειδικές λειτουργίες “υψηλής προστασίας” που διαθέτουν κάποια κινητά τηλέφωνα, τονίζοντας ότι αυτά όλα λειτουργούν και είναι χρήσιμα μόνο σε επίπεδο ιδιωτών. Προσφέρουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας π.χ. για έναν ηλικιωμένο ή για κάποιον άνθρωπο που δεν έχει μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία και κινδυνεύει ίσως από κάποια απάτη υποκλοπής των κωδικών της τράπεζας, όμως τα συστήματα αυτά δεν είναι 100% ανίκητα. Ένας υπουργός, ένας κυβερνητικός παράγοντας ή κάποιος που διαχειρίζεται πολύ σοβαρές υποθέσεις και έχει λόγο να φοβάται κυβερνοεπιθέσεις από μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών, δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται καμία λύση που να βασίζεται σε software. “Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μόνη ασφαλής λύση είναι το κινητό να μένει έξω από το δωμάτιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός μιλώντας στην εκπομπή του ΝαυτεμπορικήTV.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 21/11/2022)
Join the Conversation →