nowmag.gr

Σε φουλ ρυθμούς δείχνουν να κινούνται τόσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ενόψει της λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G αναμένονται να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021, αλλά η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και μία κοινή συνιστώσα είναι η άποψη ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα οικοσύστημα που θα δημιουργήσει νέες εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ιδίως όσον αφορά στον τομέα των επιχειρήσεων.

Μιλώντας σε χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση της Accenture με αφορμή έρευνα της τελευταίας για το 5G στην Ελλάδα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε αρκετά στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος, το οποίο θα μεγιστοποιήσει την αξία του δικτύου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, ο οποίος έκανε λόγο για τις συνιστώσες που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την πλευρά της Πολιτείας για να υπάρξει αυτό το οικοσύστημα.

Συνιστώσες που περιλαμβάνουν πράγματα που έχουν ήδη γίνει όπως η επιτάχυνση της δημοπρασίας και η ενθάρρυνση των επενδύσεων μέσα από μία διαφορετική πρακτική όσον αφορά την αποπληρωμή του τιμήματος για τις σχετικές συχνότητες που θα γίνει τμηματικά και σε μεγάλο χρονικό βάθος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση της ζήτησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει επιδότηση αντίστοιχη με εκείνη στις ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών, όπως και στην αντιμετώπιση της τεχνοφοβίας μέσα από συνεργασίες και ενημέρωση του κοινού. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συνεργασία των φορέων αλλά και η δημιουργία του fund Φαιστός, στόχος του οποίου είναι να χρηματοδοτήσει ιδέες και εφαρμογές που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες του 5G.
Πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί το δίκτυο

Στην παρέμβαση του, ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι το ποσοστό της κάλυψης θα μπορούσε να φθάσει στο 60% την πρώτη τριετία και στο 90% μέσα σε 6 χρόνια. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τριών παρόχων (Σ. Θεοχαρόπουλος από ΟΤΕ, Λ. Ίσκος από Vodafone και Ν. Μπάμπαλης από Wind) δεν έδειξαν να εκτιμούν ότι μία γρήγορη ανάπτυξη δεν είναι εφικτή, απλά ζήτησαν να υπάρχει τήρηση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των κεραιών. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή κιόλας που θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερα κεραιοσυστήματα.

Επίσης, θα υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές, γι’ αυτό και ο κ. Μπάμπαλης υποστήριξε ότι ενδεχομένως το τίμημα για τις άδειες θα έπρεπε να καταβαλλόταν σε 15 ετήσιες δόσεις (αντί για 9) χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να δοθεί αρχικά το 30%.
Υπηρεσίες και εφαρμογές

Τόσο η έρευνα της Accenture όσο και οι ομιλητές της εκδήλωσης που προέρχονταν τόσο από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους κατέληξαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα: καταναλωτές και επιχειρήσεις γνωρίζουν για το 5G με αρκετές από τις μεγάλες εταιρείας της χώρας να κατανοούν ότι προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για βελτίωση της παραγωγικότητας τους, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν εντοπίσει τις εφαρμογές και λύσεις εκείνες που θα χρησιμοποιήσουν στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των δικτύων 5G.

Γεωργία, βιομηχανία και τουρισμός δείχνουν να είναι μεταξύ των κλάδων που θα μπορέσουν να ωφεληθούν άμεσα αλλά θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες εφαρμογές και λύσεις που θα πείσουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις, το κόστος των οποίων τους δημιουργεί μία ανησυχία.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αρκετοί δεν αποκλείουν την εμφάνιση νέων και εξειδικευμένων «παικτών» που θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση συγκεκριμένων λύσεων και εφαρμογών σε κάθετους κλάδους, ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό των system integrators που συναντάμε στα έργα πληροφορικής.

Πηγή: cnn.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 28/7/2020)

You May Like This