nowmag.gr

Οι τηλεπικοινωνίες και η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκονται στον πυρήνα της πολυ-αναμενόμενης έκθεσης του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες. Η έκθεση του Μ. Ντράγκι διαπιστώνει ότι για να κάνει το άλμα ανταγωνιστικότητας η ΕΕ απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις €800 δισ.

Μόνο για τις επενδύσεις σε υποδομές δικτύων 5G και οπτικών ινών, υπάρχει ανάγκη για επιπλέον επενδύσεις €200 δισ., καθώς – όπως επισημαίνεται – η Ευρώπη βρίσκεται πίσω στους στόχους, που έχει θέσει για το 2030 και την ψηφιακή δεκαετία, κυρίως όσον αφορά στην εγκατάσταση δικτύων 5G και οπτικών ινών.

Ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις €200 δισ. στη συνδεσιμότητα εντοπίζει η έκθεση του Μ. Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας

“Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε αποφασιστικές επενδύσεις για να κλείσει το οικονομικό και τεχνολογικό χάσμα που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η οποία αναφέρει ότι η Ένωση θα χρειαστεί επιπλέον επενδύσεις ύψους 750 έως 800 δισ. ευρώ ετησίως, για να επιτύχει τους στρατηγικούς της στρατηγικούς της στόχους, ήτοι ποσοστό έως και 5% του ΑΕΠ – πολύ υψηλότερες ακόμη και από το 1%-2% του σχεδίου Μάρσαλ.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πριν από έναν χρόνο από τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ να συντάξει μια έκθεση σχετικά με το πώς η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την πράσινη και πιο ψηφιακή οικονομία της ανταγωνιστική, με την έκθεση να δημοσιοποιείται χθες.

Συγχωνεύσεις στα telecoms

Στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες, ο Μ. Ντράγκι προτρέπει, μεταξύ άλλων, τα 27 κράτη-μέλη να αναπτύξουν περαιτέρω και ταχύτερα το κομμάτι των προηγμένων τεχνολογιών, ζητώντας να αναπροσαρμόσουν το οικονομικό και βιομηχανικό τους μοντέλο άμεσα, χαλαρώνοντας τους κανόνες ανταγωνισμού για να καταστούν ευκολότερες οι συγχωνεύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες.

“Οι επενδύσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από άλλες μεγάλες οικονομίες. Ένας βασικός λόγος είναι η κατακερματισμένη αγορά της Ευρώπης. Για παράδειγμα, υπάρχουν 34 φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ και μόνο λίγες εταιρείες σε ΗΠΑ και Κίνα, εν μέρει επειδή η ΕΕ και τα κράτη-μέλη τείνουν να βλέπουν αρνητικά τις συγχωνεύσεις στον τομέα. Αυτός ο κατακερματισμός καθιστά το πάγιο κόστος της επένδυσης σε δίκτυα σχετικά πιο επαχθές για τους φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ”, αναφέρει η έκθεση.

Προειδοποιεί δε ότι η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ ήταν “επίμονα πιο αργή” απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ένωσης να ψηφιοποιήσει και να απελευθερώσει την οικονομία τόσο γρήγορα, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές της.

Δει δη τεχνολογικών κολοσσών

“Η τεχνολογική αλλαγή επιταχύνεται ραγδαία. Η Ευρώπη έχασε σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακή επανάσταση που δημιούργησε το Διαδίκτυο και τα κέρδη παραγωγικότητας που έφερε. Στην πραγματικότητα, το χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ της ΕΕ και ΗΠΑ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τεχνολογικό τομέα. Η ΕΕ είναι αδύναμη στις αναδυόμενες τεχνολογίες, που θα οδηγήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη. Μόνο τέσσερις από τις 50 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές”, διαπιστώνει η έκθεση.

Στην έκθεση γίνονται εκτενείς αναφορές και στη ρυθμιστική προσέγγιση της ΕΕ, η οποία – όπως επισημαίνεται – θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογικών εταιρειών. “Τα ρυθμιστικά εμπόδια στην κλιμάκωση είναι ιδιαίτερα επαχθή στον τομέα της τεχνολογίας. Οι ρυθμιστικοί φραγμοί περιορίζουν την ανάπτυξη με διάφορους τρόπους”, τονίζει η έκθεση, σχολιάζοντας ότι η ρυθμιστική στάση της ΕΕ έναντι των εταιρειών τεχνολογίας εμποδίζει την καινοτομία: “Η ΕΕ έχει περισσότερα από 100 νομοθετικά πλαίσια, που αφορούν την τεχνολογία και περισσότερους από 270 ρυθμιστικούς φορείς”.

Κενό δεξιοτήτων

Ένα άλλο σημείο, που σχετίζεται με το ψηφιακό έλλειμα της ΕΕ και το οποίο αναδεικνύει η έκθεση Ντράγκι, είναι το κενό δεξιοτήτων, το οποίο – όπως αναφέρει – λειτουργεί ως εμπόδιο στην υιοθέτηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας. “Η Ευρώπη παράγει ταλέντα υψηλής ποιότητας στους τομείς STEM, αλλά η συνεισφορά τους είναι μέχρι σήμερα περιορισμένη. Επιπλέον, η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ εξαντλείται από τη διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό λόγω περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης αλλού”, τονίζει η έκθεση.

Σημειώνει δε ότι σήμερα το 60% των εταιρειών της ΕΕ αναφέρει ότι η έλλειψη δεξιοτήτων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις επενδύσεις, ενώ παρόμοιο ποσοστό εταιρειών αναφέρει δυσκολίες στην πρόσληψη ειδικών στις ΤΠΕ. “Οι ελλείψεις εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης είναι πιθανό να γίνουν πιο έντονες με την πάροδο του χρόνου. Προβολές έως το 2035 υποδεικνύουν ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα είναι πιο έντονες σε επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης, δηλαδή σε αυτά που απαιτεί υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης”.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This