nowmag.gr

Υπογράφεται την Πέμπτη στην “Κοινωνία της Πληροφορίας” ΑΕ, μετά από «οδύσσεια» οκτώ ετών το πολύπαθο έργο «Σύζευξις» ΙΙ για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και υποδομές του δημοσίου τομέα. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 588,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του να εκτελείται με συμφωνίες πλαίσιο. Ξεκίνησε το 2011, είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες των τότε Κυβερνήσεων οδήγησαν στην απένταξή του. Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα και σειρά σημαντικών αλλαγών, να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου θα εξυπηρετούνται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Δημοσίων Φορέων (πχ TAXIS, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Εκλογές, ΑΣΕΠ, Εθνικό Τυπογραφείο, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Απογραφή Δ.Υ., Πολεοδομίες, Νοσοκομεία, κλπ), θα φιλοξενείται η πλειονότητα των Portals των Δημοσίων Φορέων καθώς και 250.000 λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι Δημόσιοι Φορείς θα συνδέονται στο δίκτυο με ταχύτητες πρόσβασης έως και 1 Gbps, η συνολική παροχή internet στο δίκτυο κορμού θα είναι υψηλής διαθεσιμότητας και της τάξης των 10 Gbps, ενώ θα συνδέονται και άλλα ευαίσθητα εθνικά ή διεθνή δίκτυα, όπως το Πανευρωπαϊκό διαβαθμισμένο δίκτυο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ε.Ε. “S-TESTA”.

Το «Σύζευξις» ΙΙ έχει συνολικό προϋπολογισμό 588,5 εκατ. ευρώ και εκτός από τα προαναφερόμενα δύο υπο – έργα επίσης περιλαμβάνει:
 Α.  Το έργο «κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων», προϋπολογισμού 12,8 εκατ. εκατ. ευρώ στο οποίο ανάδοχος είναι η Med-Nautilus (νυν TI Sparkle GREECE).
 Β.  Τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας με αναδόχους τους ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet και αντίστοιχα για τις υπηρεσίες κινητής με αναδόχους τις Cosmote, Vodafone, Wind. Τα δύο τελευταία που αφορούν στις υπηρεσίες έχουν προϋπολογισμό περίπου 448 εκατ. ευρώ και θα εκτελεστούν με συμφωνίες πλαίσιο.
Επίσης συμπεριλαμβάνονται:
1.    Υπηρεσίες Πρόσβασης και Τηλεφωνίας φορέων σε οκτώ «νησίδες» αξίας 388 εκατ. ευρώ
2.    Ασύρματη Νησίδα και Υπηρεσίες Κινητικότητας αξίας 38,5 εκατ. ευρώ
3.    Υποδομές Πρόσβασης και Ασφάλειας-Τηλεφωνίας
4.  Υπηρεσία  Διασύνδεσης Νησίδων, SIX και Data Centers Δικτύου 133,5 εκατ. ευρώ
5.   Υπηρεσίες ΙSP/SLA του «Σύζευξις» ΙΙ αξίας 28 εκατ. ευρώ

 Γ.  Επίσης στο έργο «Κεντρικές Υπηρεσίες ISP και SLA», προϋπολογισμού 26,6 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των OTE, Space Hellas, UniSystems και Intrasoft, ενώ στο δεύτερο, προϋπολογισμού 132,6 εκατ. ευρώ, η Logicom και η κοινοπραξία των OTE, Space Hellas και UniSystems. 

Οι διοικητικές και οργανωτικές προϋποθέσεις
Κύριος φορέας του έργου είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα το εκτελέσει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Αντικείμενο του «Σύζευξις» ΙΙ αποτελεί η τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών του ελληνικού Δημοσίου και η παροχή δικτυακών υπηρεσιών που θα εξασφαλίζουν γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση, ικανή να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες ενός ψηφιακού Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει:
  Ευρυζωνική κάλυψη σε περίπου 34 χιλιάδες δημόσια κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων,
Παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε 375 ασύρματα σημεία πρόσβασης για το κοινό (public hotspots),
Υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps σε δημόσιους φορείς, Δυνατότητα ασφαλούς χρήσης βίντεο, τηλεσυνεργασίας και mobile τεχνολογιών,
Παροχή νέων τηλεματικών υπηρεσιών – Πλήρη αξιοποίηση των 68 Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ).

Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που επιχειρεί να υλοποιήσει η δημόσια διοίκηση, ύψους, αλλά και των προβλεπόμενων επεκτάσεών του.

Εξ αυτών, τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών και υπολογιστικών υποδομών και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, που θα παρασχεθούν για διάρκεια περίπου τεσσάρων ετών. Συγκεκριμένα, το έργο έχει χωριστεί σε πέντε υποέργα, εκ των οποίων τα τρία πρώτα, συνολικού ύψους 213 εκατ. ευρώ, στοχεύουν στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε περίπου 34.000 φορείς του δημόσιου τομέα (υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.), οι οποίοι θα διασυνδεθούν τόσο εσωτερικά όσο και μεταξύ τους, για την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας, Ιnternet κ.λπ. Τα δύο τελευταία υποέργα, συνολικού ύψους 494 εκατ. ευρώ, αφορούν στην παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στους προαναφερόμενους φορείς, για 48 μήνες (τέσσερα έτη).

Η παροιμιώδης προϊστορία του «Σύζευξις» ΙΙ
Το «Σύζευξις ΙΙ» άρχισε να σχεδιάζεται πριν από 8 χρόνια, το 2010, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια σταμάτησε για αρκετούς μήνες το 2012 από τον σημερινό Πρόεδρο της Ν.Δ. και τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελικά, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση Σαμαρά πείσθηκαν για την αναγακιότητα και ωφέλεια υλοποίηση του έργου έγιναν τελικά οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί των επιμέρους υποέργων το καλοκαίρι του 2014.

Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έβαλε εκ νέου το έργο σε «στάση αναμονής» με μεγάλο κίνδυνο απένταξης. Το έργο μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και βελτιώσεις επανήλθε ως «μεγάλο έργο» και εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια το «Σύζευξις» ΙΙ έπεσε στον φαύλο κύκλο των Διακομματικών Επιτροπών. Μετά τρία έτη καθυστερήσεων, η διακομματική επιτροπή του έργου συνεδρίασε και ενέκρινε τις διαδικασίες που προηγήθηκαν.

ictplus.gr

You May Like This