nowmag.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Valve από τους χρήστες της πλατφόρμας, τα Windows 11 περνάνε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων.

Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η Valve τον Ιούνιο, σχετικά με τη σύνθεση των υπολογιστών που έχουν οι χρήστες της πλατφόρμας, αποκαλύπτουν ότι τα Windows 11 σύντομα θα προσπεράσουν τα Windows 10 ως το πλέον δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στο Steam.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Valve, τα Windows 11 αντιστοιχούν πλέον στο 46,63% των χρηστών της πλατφόρμας (οι οποίοι τον περασμένο μήνα ξεπέρασαν τα 37 εκατομμύρια). Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 0,55% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα Windows 10 εξακολουθούν να διατηρούν τα πρωτεία για την ώρα, καθώς κατέχουν ποσοστό 49,42%, όμως κατέγραψαν πτώση της τάξης του 0,93% τον Ιούνιο.

Δεδομένου του ότι τα Windows 11 κινούνται ανοδικά και τα Windows 10 καθοδικά, είναι πιθανό να χρειαστούν λίγοι μόλις μήνες ώστε το νεότερο λειτουργικό σύστημα να καταλάβει, επιτέλους, την πρώτη θέση.

Όσο για τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 1% (Windows 7 και 8 ) και, πρακτικά, είναι παράγοντες άνευ σημασίας πλέον.

Για την ακρίβεια, οι χρήστες που επιλέγουν το macOS 14.5 (ποσοστό 1,31%) είναι πλέον περισσότεροι από ό,τι οι θιασώτες των παλαιότερων εκδοχών των Windows, ενώ το Linux διατηρεί ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα, με ποσοστό 2,08% (πιθανότατα χάρη στο ότι χρησιμοποιείται από το Steam Deck ως SteamOS). Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το λειτουργικό της Microsoft θα εξακολουθήσει να κατέχει απολύτως κυρίαρχη θέση για πολλά ακόμη χρόνια.

Παρότι τα Windows 11 καταγράφουν ανοδική τροχιά στο Steam, η πορεία τους έχει συνοδευτεί από διάφορα προβλήματα. Πρόσφατα, μάλιστα, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται περισσότερες διαφημίσεις από κάθε άλλη φορά, παντού, από την εφαρμογή για τον καιρό μέχρι το μενού Έναρξης, όσο απίθανο κι αν ακούγεται. Επίσης, ορισμένοι χρήστες έχουν διαμαρτυρηθεί για θέματα σταθερότητας, με τη Microsoft να αναστέλλει την ενσωμάτωση νέων λειτουργιών.

Όμως, τα στοιχεία σχηματίζουν μια αδιαμφισβήτητη εικόνα. Παρά τα διάφορα θέματά τους, τα Windows 11 σύντομα θα καταστούν το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για όσους ασχολούνται με το pc gaming. Υπό μία έννοια, η επικράτησή τους είναι δεδομένη, καθώς η έκδοση αυτή θα συνεχίσει να υποστηρίζεται για μεγαλύτερο διάστημα, λαμβάνοντας καίριες αναβαθμίσεις ασφαλείας και βελτιώσεις, με τη Microsoft να οδηγεί τα Windows 10 στην αποστρατεία.

Πάντως, τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα με τα Windows 11 δεν θα βοηθήσουν να πειστούν οι χρήστες των Windows 10 να αλλάξουν έκδοση, ενώ εκτός του χώρου των gamers η υιοθέτηση των Windows 11 έχει αποδειχτεί πολύ πιο βραδεία. Μάλιστα, το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις για τη Microsoft, με δεδομένο ότι τα Windows 11 είναι μια δωρεάν αναβάθμιση (αν και ορισμένοι χρήστες δεν μπορούν να ακολουθήσουν, εξαιτίας των περιορισμών που προκύπτουν από το νέο λειτουργικό στις ελάχιστες απαιτήσεις σε επίπεδο υλικού εξοπλισμού, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση).

Υπενθυμίζεται ότι τα Windows 10 παύουν να υποστηρίζονται από τον Οκτώβριο του 2025, επομένως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο, οι άνθρωποι θα υποχρεωθούν να περάσουν στα Windows 11 ή να αναζητήσουν εναλλακτικές όπως το Linux. Μια τρίτη περίπτωση είναι να πληρώσουν, ώστε να παρατείνουν την υποστήριξη που θα λαμβάνουν για τα Windows 10.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 9/7/2024)

You May Like This