nowmag.gr

Καθώς η δημοτικότητα του TikTok αυξάνεται συνεχώς, ο αριθμός των απατεώνων στην πλατφόρμα πληθαίνει. Δεδομένου ότι οι χρήστες τις εφαρμογής αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,2 δισεκατομμύρια έως το 2027, το TikTok λειτουργεί πλέον ως hotspot για τους κυβερνοεπιτιθέμενους. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή, μετά το Facebook, η οποία έφτασε τις 3 δισεκατομμύρια λήψεις.

Μεταξύ του 2021 και του 2023, περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν μέσω απατών των κοινωνικών δικτύων. Μόλις το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, περίπου 20 εκατομμύρια λογαριασμοί αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα λόγω υποψίας απάτης. Παράλληλα, η εφαρμογή αφαίρεσε πάνω από 720 εκατομμύρια ψεύτικους ακολούθους.

Ποιες είναι, ωστόσο, οι πιο συνηθισμένες μορφές απάτης;

TikTok scams που πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν 10 χαρακτηριστικές μορφές απάτης στην πλατφόρμα του TikTok, τις οποίες οφείλει να γνωρίζει κάθε χρήστης:

  • Ψεύτικοι λογαριασμοί διασημοτήτων: Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν το όνομα και τη φωτογραφία ενός διάσημου προσώπου, με σκοπό να εξαπατήσουν τους χρήστες. Προσπαθούν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα ή να κάνουν μεγάλες δωρεές σε ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις.
  • Ψεύτικοι επαγγελματικοί λογαριασμοί: Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς με τους οποίους υποδύονται μεγάλες εταιρείες όπως η Apple ή Amazon. Έπειτα, δημοσιεύουν συνδέσμους με ψεύτικα «δώρα», από τους οποίους μπορούν να αποσπούν ευαίσθητες πληροφορίες.
  • Ψεύτικα Follower Generators: Η επιθυμία αύξησης των ακολούθων είναι πάντοτε μεγάλη. Αυτήν εκμεταλλεύονται και οι κυβερνοεπιτιθέμενοι, σχεδιάζοντας ψεύτικες εφαρμογές οι οποίες κλέβουν τις πληροφορίες σύνδεσης των χρηστών, αποκτώντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.
  • Ψεύτικα σήματα επαλήθευσης: Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου αποστέλλουν μηνύματα που υπόσχονται την έκδοση ενός σήματος επαλήθευσης, μαζί με μια φόρμα που έχει σχεδιαστεί για την υποκλοπή των διαπιστευτηρίων σύνδεσης των χρηστών.
  • Απάτες με ψεύτικες δωρεές: Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την καλή πρόθεση των χρηστών σε περιόδους κρίσης, δημιουργώντας ψεύτικες καμπάνιες δωρεών.
  • Απάτες «Get-Rich-Quick»: Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι μπορούν να πάρουν ένα μικρό χρηματικό ποσό, και να το μετατρέψουν σε μεγάλο ποσό. Στην πραγματικότητα, υποκλέπτουν το ποσό που θα στείλει ο χρήστης.
  • Απάτες λογαριασμών bot: Τα bot αποτελούν αυτοματοποιημένους λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να αλληλεπιδρούν με τους χρήστες και να υποκλέπτουν πληροφορίες.
  • TikTok Phishing Emails: Φυσικά, από μια λίστα ηλεκτρονικών απατών, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα phishing emails. Αυτά αποστέλλονται με κάποια ψεύτικη προσφορά του TikTok κι έχουν σκοπό να υποκλέψουν προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.
  • Ψεύτικα προϊόντα: Η αγοραστική δύναμη του TikTok συνεχώς αυξάνεται, προσφέροντας ένα ιδανικό πεδίο εξαπάτησης των χρηστών με ψεύτικους συνδέσμους.
  • Ψεύτικες εφαρμογές και παιχνίδια: Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες εφαρμογές και παιχνίδια, τα οποία προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες να κατεβάσουν.

Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα scam

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης στο TikTok, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Πρώτη κίνησή σας θα πρέπει να είναι η αναφορά του περιστατικού στο TikTok. Η εφαρμογή θα μπορέσει να επιβληθεί στην κατάσταση, περιορίζοντας τις δυνατότητες του απατεώνα. Ο χρήστης που έχει πέσει θύμα απάτης οφείλει να αλλάξει τους κωδικούς σύνδεσής του στην εφαρμογή. Σε περίπτωση χρηματικής απώλειας, ή διαμοιρασμού τραπεζικών πληροφοριών, ο χρήστης πρέπει να ενημερώσει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμά του και την αστυνομία.

Πώς να προστατευθείτε από τα scams του TikTok

Όσο προσεκτικός και να είναι ο χρήστης, οι κυβερνοεπιτιθέμενοι πάντοτε θα βρίσκουν έναν τρόπο να διεισδύουν στις προσωπικές εξορμήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security,  Βοηθά επιχειρήσεις και καταναλωτές να μείνουν ασφαλείς στον κυβερνοχώρο και να προστατέψουν τα δεδομένα και τις συσκευές τους. Με δυνατότητες όπως ο έλεγχος εφαρμογών, το web filtering, ο γονικός έλεγχος και το ασφαλές περιβάλλον πληρωμών, οι ολοκληρωμένες λύσεις την Bitdefender, μπορούν να καλύψουν κάθε δραστηριότητα στον ψηφιακό κόσμο

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

You May Like This