Η Google ανακοίνωσε “αθόρυβα” ότι θα καταργήσει τη βασική έκδοση HTML του Gmail. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς ορισμένους χρήστες, η Google επιβεβαίωσε ότι θα κλείσει τη βασική έκδοση HTML της υπηρεσίας από τις “αρχές Ιανουαρίου” του επόμενου έτους. Η ακριβής ημερομηνία δεν σημειώνεται, αλλά η Google επιβεβαίωσε τις ίδιες πληροφορίες σε μια σελίδα υποστήριξης.
Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε σε ορισμένους χρήστες εξηγεί ότι η προβολή Gmail Basic HTML για desktop και mobile θα απενεργοποιηθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2024. Οι προβολές αυτές είναι προηγούμενες εκδόσεις του Gmail που αντικαταστάθηκαν από τους σύγχρονους διαδόχους τους πριν από 10+ χρόνια και δεν περιλαμβάνουν πλήρη λειτουργικότητα των χαρακτηριστικών της υπηρεσίας.
Η βασική έκδοση HTML του Gmail έχει μείνει αρκετά πίσω όσον αφορά τις λειτουργίες εδώ και χρόνια. Της λείπουν τα φίλτρα που κάνουν το Gmail εξαιρετικά χρήσιμο σήμερα, καθώς και οι νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και πολλά άλλα. Πραγματικά, ο μόνος λόγος για τον οποίο συνέχισε να υπάρχει αυτή η επιλογή είναι για εξαιρετικά αργές συνδέσεις και παλιά προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, καθώς η βασική έκδοση HTML είναι πολύ λιγότερο απαιτητική σε πόρους.
Η πρόσβαση στη Basic HTML έκδοση του Gmail είναι δυνατή από την οθόνη φόρτωσης, όπου ένας σύνδεσμος για την αλλαγή προβολής είναι ορατός ενώ φορτώνονται τα εισερχόμενά. Μπορείτε επίσης να την προβάλετε χειροκίνητα χρησιμοποιώντας έναν άμεσο σύνδεσμο.
Όσο για το γιατί η Google επιλέγει να “σκοτώσει” την προβολή HTML αυτή τη στιγμή, πραγματικά δεν ξέρουμε. Το κίνητρο θα μπορούσε να προέρχεται από το απλό γεγονός ότι αυτή η ξεπερασμένη προβολή δεν εμφανίζει διαφημίσεις. Όμως, φαίνεται απίθανο ότι πολλοί χρησιμοποιούν αυτή την προβολή σε τακτική βάση, μόνο και μόνο για να αποφύγουν τις διαφημίσεις. Ίσως η εταιρεία ετοιμάζει και άλλα χαρακτηριστικά που δεν θα λειτουργούσαν στη βασική HTML και δεν θέλει να μείνει τόσο πίσω.
Ανεξάρτητα από τον λόγο, είναι σίγουρα κρίμα για τις πολλές εξειδικευμένες περιπτώσεις χρήσης όπου η πρόσβαση στο email σε έναν ελαφρύ online client ήταν χρήσιμη.
Πηγή: https://techmaniacs.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 27/9/2023)
Join the Conversation →