Η Tesla μετονόμασε στην Ευρώπη το σύστημα «Full Self-Driving (Supervised)», γνωστό ως FSD, σε «Assisted Driving». Η αλλαγή ήρθε αφού το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας (BMV) χαρακτήρισε την ονομασία «κάπως παραπλανητική».
Στην ανακοίνωσή του την Τρίτη, το BMV εξήγησε: «Δεν πρόκειται για σύστημα που αναλαμβάνει ολόκληρη την οδήγηση. Πρόκειται για σύστημα υποβοήθησης του οδηγού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες λειτουργίες, όπως η επιτάχυνση, το φρενάρισμα και ο χειρισμός του τιμονιού. Ο οδηγός πρέπει να παραμένει προσεκτικός ανά πάσα στιγμή.»
Στις ΗΠΑ το πακέτο διατίθεται ακόμη ως Full Self-Driving (Supervised), με συνδρομή 99 δολαρίων τον μήνα. Στα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, η Tesla ανέφερε 1,48 εκατομμύρια «ενεργές» συνδρομές FSD, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσες από αυτές προέρχονται από δωρεάν δοκιμαστική περίοδο ή άλλες προσφορές.
Η εταιρεία του Elon Musk θέλει να εγκριθεί το σύστημα σε όλη την Ευρώπη. Εκεί οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνονται φέτος, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν έχει εκτοξεύσει το κόστος των καυσίμων, και οι πωλήσεις της Tesla δείχνουν σημάδια ανάκαμψης μετά την πτώση της περασμένης χρονιάς.
Για να πάρει γρήγορα την έγκριση, η Tesla πιέζει τις ευρωπαϊκές αρχές που εγκρίνουν τα αυτοκίνητα, κυρίως στην Ολλανδία. Σύμφωνα με το Reuters, σε ορισμένες περιπτώσεις οι επίμονες πιέσεις της εταιρείας οδήγησαν τις αρχές να χαλαρώσουν τις δοκιμές ασφαλείας και τους ελέγχους στους οποίους υπέβαλλαν την τεχνολογία.
Και στις ΗΠΑ το FSD βρίσκεται υπό έρευνα από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA). Η αμερικανική αρχή εξετάζει αν η χρήση του είναι ασφαλής σε ομίχλη, σε έντονη αντηλιά ή όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη για άλλους λόγους. Σε ξεχωριστή έρευνα εξετάζει αν το σύστημα οδήγησε οδηγούς Tesla σε παραβάσεις των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, ορισμένες από τις οποίες κατέληξαν σε συγκρούσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2025, δικαστής στην Καλιφόρνια έκρινε ότι η Tesla είχε κάνει παραπλανητικό μάρκετινγκ για τα Autopilot και FSD, αφήνοντας ψευδώς να εννοηθεί ότι οδηγούν το αυτοκίνητο εντελώς αυτόνομα. Η Tesla προσέφυγε κατά του Τμήματος Μηχανοκίνητων Οχημάτων (DMV) της Καλιφόρνιας στο ανώτερο δικαστήριο του Λος Άντζελες, ώστε να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό της εταιρείας που κάνει ψευδή διαφήμιση, και η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται.
Η Missy Cummings, καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανικών του George Mason University και ειδική στα αυτόνομα συστήματα, ασκεί ανοιχτά κριτική στην Tesla και σε άλλες εταιρείες αυτόνομων οχημάτων. Θεωρεί ότι η αλλαγή ονόματος δεν αρκεί για να διασφαλίσει ότι το σύστημα είναι αρκετά ασφαλές για ευρεία διάθεση στην Ευρώπη. Σε email προς το CNBC, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές «αγνοούν τόσο τις προηγούμενες όσο και τις τρέχουσες έρευνες της NHTSA» για ελαττώματα ασφαλείας στο FSD.
«Η ΕΕ δυσκολεύεται να κρατήσει τον ρυθμό στην αγορά της AI», είπε. «Ο Musk το βλέπει και γι’ αυτό σίγουρα τους εκφοβίζει.»
Η Cummings επέκρινε και την ολλανδική RDW, που ενέκρινε τη διάθεση του FSD στην Ευρώπη με βάση στοιχεία τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. «Το κοινό πρέπει να απαιτεί διαφάνεια σε κάθε έγκριση συστήματος μεταφοράς που ενσωματώνει AI», πρόσθεσε.
Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 13/10/2026)











Join the Conversation →