nowmag.gr

Ο επικεφαλής του App Store δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ. της OpenAI, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η Apple επέλεξε το Φιλ Σίλερ, επικεφαλής του App Store και πρώην διευθυντή του τομέα μάρκετινγκ της εταιρίας, προκειμένου να εκπροσωπήσει τον τεχνολογικό κολοσσό στο μη κερδοσκοπικό συμβούλιο της OpenAI, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Ο Σίλερ αναμένεται να καταλάβει θέση παρατηρητή, το οποίο σημαίνει ότι θα έχει το δικαίωμα να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, όμως δεν θα μπορεί να ψηφίζει, ούτε να αναλάβει χρέη συμβούλου.

Η συμμετοχή του Σίλερ στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI θα του επιτρέψει να σχηματίσει σαφέστερη εικόνα σχετικά με τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας της εταιρίας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, την ώρα που η Apple ετοιμάζεται να ενσωματώσει το ChatGPT στο iOS και το macOS, αργότερα μέσα στο 2024. Η ενσωμάτωση αυτή θα επιτρέψει στην ψηφιακή βοηθό της Apple, τη Siri, να προωθεί τυχόν συνθετότερα ερωτήματα που θέτουν οι χρήστες στο ChatGPT, εφόσον εξασφαλίσει πρώτα τη συγκατάθεσή τους. Όπως ανέφερε το Bloomberg σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, επί του παρόντος η συνεργασία αυτή δεν έχει κάποιο οικονομικό αντίτιμο, αν και στην πορεία του χρόνου η Apple αναμένεται να εισπράττει μέρος των συνδρομών που θα πραγματοποιούνται στο ChatGPT μέσω των πλατφορμών της.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Microsoft εξασφάλισε εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο που ελέγχει την OpenAI, και πάλι σε ρόλο παρατηρητή, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η συμμετοχή εκπροσώπων τόσο της Apple όσο και της Microsoft στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, όμως, θα μπορούσε να περιπλέξει τη συζήτηση των σχεδίων της είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο εταίρο της. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου στελέχη της Apple καταλαμβάνουν θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται ο τεχνολογικός κολοσσός.

Μέχρι στιγμής, τόσο η OpenAI όσο και η Apple δεν έχουν σχολιάσει το ρεπορτάζ του Bloomberg.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 5/7/2024)

You May Like This