nowmag.gr

Ο κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών, Huawei, υπό την πίεση δυτικών κυβερνήσεων που την κατηγορούν για κινδύνους ασφαλείας, πρόκειται να ανοίξει το πρώτο εργοστάσιο δικτύου κινητής τηλεφωνίας εκτός της Κίνας το 2023 στην ανατολική Γαλλία, δήλωσε διευθυντής την Τρίτη.

Οι εργασίες για το εργοστάσιο, το οποίο πρόκειται να κατασκευάσει σταθμούς βάσης, θα ξεκινήσουν φέτος, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Huawei και μέλος του εποπτικού συμβουλίου, Κάθριν Τσεν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Ο ιστότοπος «θα μπορούσε να παράγει τον πρώτο σταθμό κάποια στιγμή το 2023», είπε, προσθέτοντας ότι η επίσημη απόφαση για την ανέγερση ενός εργοστασίου εκτός της Κίνας αντιπροσώπευε «μια ιστορική ημερομηνία για την Huawei».

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ (240 εκατομμύρια δολάρια) και θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας για να ξεκινήσει στο “Huawei European Wireless Factory” στο Brumath, κοντά στο Στρασβούργο.

Ευρισκόμενο κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, στοχεύει στην παραγωγή 1 δισ. ευρώ κυρίως εξοπλισμού 5G ετησίως για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η κινεζική ομάδα δέχεται πιέσεις τόσο από τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ο εξοπλισμός του δικτύου κινητής τηλεφωνίας του αποτελεί κίνδυνο κατασκοπείας, και κατηγορείται ότι βοήθησε τις προσπάθειες του Πεκίνου να παρακολουθούν τους Μουσουλμάνους των Ουιγούρων.

Η Huawei απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό της για να παρακολουθεί τέτοια δεδομένα, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχει απαγορεύσει εντελώς τον εξοπλισμό Huawei από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

“Η στρατηγική μας για τα 5G δεν αλλάζει” λέει η Γαλλία

Μάλιστα το σχέδιο της εταιρείας δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Γαλλίας να καταργήσει σταδιακά τη χρήση κινεζικού εξοπλισμού από τα δίκτυα 5G της, δήλωσε Γάλλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

“Αυτή η επενδυτική απόφαση είναι ανεξάρτητη από το ζήτημα της ανάπτυξης 5G στη γαλλική επικράτεια”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομίας της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι “παραμένουμε σε επαγρύπνηση ότι οι επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές πληρούν υψηλά εθνικά κριτήρια ασφάλειας”.

Ερωτηθείς εάν τα σχέδια της εταιρείας χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο στο θέμα της ασφαλείας, ο εκπρόσωπος είπε ότι το εργοστάσιο της Huawei “δεν επηρεάζει το κεφάλαιο ή τις δραστηριότητες μιας υπάρχουσας γαλλικής εταιρείας με ευαίσθητες δραστηριότητες” και “επομένως δεν εμπίπτει στο καθεστώς ελέγχου των ξένων επενδύσεων”.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από το AFP και το Politico

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 1/2/2021)

You May Like This