nowmag.gr

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σκέφτεται να προτείνει στην Huawei τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία, ως μέρος μιας νέας ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.

Όπως είναι γνωστό, η κινέζικη εταιρεία έχει ουσιαστικά παγώσει από την αμερικανική αγορά τηλεπικοινωνιών, λόγω φόβων ότι ο εξοπλισμός της αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Η πεποίθηση αυτή όμως έχει εξαπλωθεί και στο χώρο των καταναλωτών της Huawei.

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου απαγόρευσε στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται με την Huawei, μια κίνηση που σημαίνει ότι τα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας δεν θα λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα Android από την Google, ούτε την πρόσβαση στις δημοφιλείς εφαρμογές της. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της ενέργειας αυτής είναι πολύ μεγάλος και θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες. Η κατασκευάστρια εταιρία ARM chip ​​του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διακόψει προσωρινά τις συμβάσεις της με την Huawei, ενώ η κινέζικη εταιρεία έχει σταματήσει να στέλνει κάποια εξαρτήματα.

Η Huawei έχει διαψεύσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσκομίσει αποδείξεις για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους. Η κατάσταση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μέσα από την οποία οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει κατηγορίες. Αν και ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει ως κίνδυνο εθνικής ασφάλειας, ο Trump σκέφτεται να προτείνει στην Huawei να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας, δηλώνοντας πως «αν κάναμε μια συμφωνία, θα μπορούσα να φανταστώ την Huawei να αποτελεί ενδεχομένως ένα μέρος αυτής».

Η στροφή του Trump θεωρείται σχεδόν βέβαιη, καθώς ακολούθησε παρόμοια τακτική και πέρυσι με την ZTE, όταν η κινέζικη εταιρία είχε αποκλειστεί από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν φυσικά ευπρόσδεκτη από την Κίνα, η οποία παρότρυνε τις ΗΠΑ να «διορθώσουν τις λανθασμένες ενέργειές τους» εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Feng, «οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μόνο εφόσον θα βασίζονται στην ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό. Θα παρακολουθούμε στενά τις σχετικές εξελίξεις και θα προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε κατάλληλα».

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This