nowmag.gr

Η τεχνολογία των drones και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αλλάζει ραγδαία το τοπίο της σύγχρονης στρατιωτικής δράσης. Η Ρωσία προχωρά στην ανάπτυξη σμηνών drones με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιθέσεων της. Σκοπεύει λοιπόν να εξοπλίσει με AI τα ήδη υπάρχοντα drones Shahed που διαθέτει στο οπλοστάσιό της, προκειμένου να λειτουργούν αυτόνομα ή σε ομάδες, επιτρέποντας συντονισμένες επιθέσεις που θα μπορούσαν να παρακάμπτουν τις αντιαεροπορικές άμυνες του αντιπάλου.

Με την τεχνολογία AI, τα drones μπορούν να αναλύουν τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, να προσαρμόζονται σε δυναμικές συνθήκες μάχης και να εκτελούν εντολές με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά σμήνη drones θα μπορούν να εντοπίζουν στόχους με ακρίβεια, να αλλάζουν στρατηγική εν κινήσει και ακόμα και να αντιμετωπίζουν ενέργειες ηλεκτρονικού πολέμου, όπως η εξαπάτηση GPS, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, η Γερμανία έχει εισέλθει στην εξίσωση βοηθώντας την Ουκρανία με την παροχή χιλιάδων drones αυτοκτονίας, ενισχυμένα με AI. Αυτά τα drones, εμπνευσμένα από το πρόγραμμα των πυραύλων Taurus, έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικά στη ρωσική ηλεκτρονική παρεμβολή. Η προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στα drones να παρακάμπτουν τις προσπάθειες jamming και να συνεχίζουν την αποστολή τους αυτόνομα, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτά τα drones περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα αναγνώρισης στόχων, όπου AI αλγόριθμοι αναλύουν εικόνες και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να εντοπίσουν και να επιβεβαιώσουν στόχους. Επιπρόσθετα, υπάρχουν αισθητήρες που επιτρέπουν την αυτόνομη πλοήγηση και την αποφυγή εμποδίων, καθιστώντας τα drones ικανά να εκτελέσουν επιθέσεις με ακρίβεια χιλιοστού.

Η εισαγωγή της AI στον στρατιωτικό τομέα δεν είναι χωρίς ενστάσεις. Υπάρχουν σοβαρές ηθικές και στρατηγικές ανησυχίες σχετικά με την αυτονομία των όπλων και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο. Η ικανότητα των drones να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς άμεση ανθρώπινη επέμβαση θέτει ερωτήματα για την ευθύνη, την ακρίβεια των επιθέσεων και την πιθανότητα ανεξέλεγκτων επιπτώσεων.

Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών από τη Ρωσία και τη Γερμανία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση προς την αυτοματοποιημένη μάχη, όπου η τεχνητή νοημοσύνη παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι μόνο μια τεχνολογική πρόκληση αλλά και μια στρατιωτική, ηθική και πολιτική πρόκληση, που θα καθορίσει πώς θα διεξάγονται οι πολεμικές συγκρούσεις στο μέλλον.

Πηγή: https://unboxholics.com/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 4/12/2024)

You May Like This