nowmag.gr

Το chatbot του Χ υποτίθεται πως είναι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο αξιοποιεί τις αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να εμφανίζει περιλήψεις των τελευταίων ειδήσεων, όμως στην εβδομάδα που μας πέρασε οι αδυναμίες του Grok αποκαλύφθηκαν για πολλοστή φορά, όταν το chatbot μπερδεύτηκε και αδίκως κατηγόρησε αστέρα του ΝΒΑ για βανδαλισμό.

“Ο Κλέι Τόμσον κατηγορείται για σειρά επιθέσεων με τούβλα”, ανέφερε ο τίτλος που σχημάτισε το Grok σε ανάρτηση που παρέμεινε κανονικά στη θέση της στο Χ για ημέρες. Κάτω από τον τίτλο, το Grok προχωρούσε σε λεπτομέρειες, για να αναλύσει την πλαστή είδηση:

“Σε μια αλλόκοτη εξέλιξη, ο Κλέι Τόμσον, αστέρας του ΝΒΑ, κατηγορείται πως βανδάλισε πολλά σπίτια με τούβλα στο Σακραμέντο. Οι αρχές ερευνούν την υπόθεση καθώς διάφορα άτομα ισχυρίζονται ότι τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές, με τα παράθυρα να θρυμματίζονται από τούβλα. Ο Κλέι Τόμσον δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια δήλωση σχετικά με τις κατηγορίες αυτές. Τα περιστατικά έχουν ταράξει την τοπική κοινότητα, όμως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Το κίνητρο πίσω από τον ανεπιβεβαίωτο βανδαλισμό παραμένει ασαφές”.

Το Grok προφανώς συγχέει ένα συνήθη όρο στο μπάσκετ, όπου οι παίκτες κατηγορούνται ότι εξαπολύουν “τούβλα” όταν σουτάρουν εντελώς άστοχα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα SF Gate, από τις πρώτες που εντόπισαν το σφάλμα του Grok, ο Τόμσον είχε μια συνολικά δύσκολη αγωνιστική βραδιά, καθώς δεν ευστόχησε σε κανένα από τα σουτ που επιχείρησε, στο συναισθηματικά φορτισμένο τελευταίο παιχνίδι του με τους Golden State Warriors, προτού μείνει ελεύθερος να διαπραγματευτεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Με ψιλά γράμματα κάτω από την είδηση που ανάρτησε το Grok, υπάρχει και μια δήλωση αποποίησης ευθυνών, που αναφέρει ότι “το Grok βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να κάνει λάθη. Επιβεβαιώστε την ακρίβεια των αναρτήσεών του”.

Όμως, αντί να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια της συγκεκριμένης ανάρτησης, ορισμένοι χρήστες επέλεξαν να ενισχύσουν την παραπληροφόρηση. Κάτω από την ανάρτηση του chatbot, εμφανίστηκαν δηλώσεις δήθεν θυμάτων. Ορισμένα από αυτά τα χιουμοριστικά μηνύματα κατέγραψαν εκατομμύρια εμφανίσεις.

Στο παρελθόν, τόσο η Microsoft όσο και η OpenAI έχουν έρθει αντιμέτωπες με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς το ChatGPT είχε κατηγορήσει αβάσιμα έναν πολιτικό και ένα ραδιοφωνικό παραγωγό για εντελώς πλαστές εγκληματικές ενέργειες. Η Microsoft μηνύθηκε επίσης από έναν καθηγητή αεροναυπηγικής, τον οποίο το Bing Chat ψευδώς χαρακτήρισε τρομοκράτη.

Ασαφές παραμένει το κατά πόσο μια δήλωση αποποίησης, όπως αυτή που εμφανίζεται κάτω από το Grok, θα επιτρέψει στις εταιρίες που προωθούν αυτά τα προϊόντα να αποφύγουν τις νομικές συνέπειες, σε περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να κινηθεί εναντίον τους. Ενδεχομένως, το κατά πόσο υπήρξε δυσφήμιση να κριθεί από το αν μπορεί να αποδειχτεί ότι οι πλατφόρμες “εν γνώσει τους” δημοσιεύουν πλαστές πληροφορίες.

Η πλαστή είδηση με τους δήθεν βανδαλισμούς του Τόμσον μπορεί να είναι η πρώτη περίπτωση όπου μια αστοχία του Grok γίνεται ευρύτερα γνωστή, όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που το Grok διακινούσε ασυναρτησίες, πατώντας σε αναρτήσεις χρηστών του Χ που αστειεύονταν στην πλατφόρμα. Στη διάρκεια της πρόσφατης έκλειψης ηλίου, λόγου χάρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Gizmodo, το Grok ανάρτησε τίτλο που ανέφερε “Η Αλλόκοτη Συμπεριφορά του Ήλιου: Απορούν οι Ειδικοί”.

Παρότι είναι διασκεδαστικό να βλέπει κανείς τους χρήστες να σπάνε πλάκα με το Grok, η όλη κατάσταση φανερώνει ότι το Grok ενδέχεται να αποδειχτεί ευάλωτο στη χειραγώγηση από κακόβουλος παράγοντες, ώστε να προωθήσει σοβαρότερες πλαστές ή προπαγανδιστικές ειδήσεις.

Οι δυνατότητες των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης παραμένουν εντυπωσιακές, όμως αυξάνεται η ανησυχία για την ποιότητα των δεδομένων με τα οποία εκπαιδεύονται και το περιστατικό με το Grok και τα “τούβλα” του Κλέι Τόμσον έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων καταστάσεων όπου τα chatbots αναπαράγουν εντελώς λανθασμένα αποτελέσματα.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 23/4/2024)

You May Like This