nowmag.gr

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας, AGCM, επέβαλε πρόστιμα στις επιχειρήσεις Telecom Italia (TIM), Wind Tre, Vodafone Italia και Fastweb συνολικού ύψους 228 εκατομμυρίων ευρώ μετά από έρευνα σχετικά με ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη σχετικά με τις αμφιλεγόμενες πρακτικές τιμολόγησης των υπηρεσιών τους με κύκλο 28 ημερών. Οι εταιρείες κατηγορήθηκαν ότι παραβίαζαν τους κανόνες ανταγωνισμού συμφωνώντας συλλογικά στην αύξηση των τιμών τους μετά την εισαγωγή του τιμολογίου των 28 ημερών το 2017, πράγμα που θα οδηγούσε ουσιαστικά σε ένα 13ο μηνιαίο λογαριασμό κάθε χρόνο. Ως αποτέλεσμα, η αρχή ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο στην TIM συνολικά πάνω από 114 εκατομμύρια ευρώ, στην Vodafone 60 εκατομμύρια, στην Wind Tre 39 εκατομμύρια ευρώ και στην Fastweb άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην απόφασή της, η AGCM δήλωσε ότι τα πρόστιμα προορίζονται να έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα σε σχέση με ενδεχόμενη μελλοντική συμπαιγνία μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης. Τον Μάρτιο του 2018, έλαβε επείγοντα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει την πρακτική μετά από επιθεωρήσεις σχετικά με το εάν οι φορείς εκμετάλλευσης «συντονίζουν την εμπορική τους στρατηγική σε σχέση με τη συχνότητα ανανέωσης και τιμολόγησης προσφορών στην αγορά σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών λιανικής».

Οι φορείς εκμετάλλευσης ακολούθως ενημέρωσαν τους πελάτες ότι η χρέωση θα υπολογίζεται και πάλι σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018, αν και οι ενώσεις καταναλωτών τους κατηγόρησαν ότι εφάρμοσαν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τέλη κινητής και σταθερής συνδρομής για να αντισταθμίσουν την απαίτηση κατάργησης της πρακτικής τιμολόγησης των 28 ημερών.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή για τις επικοινωνίες Agcom επέβαλε επίσης πρόστιμα στους φορείς εκμετάλλευσης συνολικού ύψους 1,16 εκατ. Ευρώ το καθένα για τον υπολογισμό των τιμολογίων σταθερής τηλεφωνίας με βάση μια περίοδο 28 ημερών και την υπερχρέωση των πελατών για 12 μήνες. Έπειτα, διέταξε τις εταιρείες να επιστρέψουν τις χρεώσεις τους πελάτες, αν και η πληρωμή καθυστέρησε με διαδοχικές προσφυγές.

telecompaper.com

You May Like This