nowmag.gr

Έπειτα από τις αυξανόμενες διεθνείς ανησυχίες για την ασφάλεια του υλικού δικτύωσης, ο πρόεδρος της Huawei κος Liang Hua δήλωσε ότι η κινεζική εταιρεία είναι πρόθυμη να υπογράψει με τις κυβερνήσεις “συμφωνίες μη κατασκοπείας”. Μιλώντας σε πρόσφατη επιχειρηματική διάσκεψη στο Λονδίνο, ο κος Liang Hua εξήγησε ότι η εταιρεία επιθυμεί σφοδρά τη συνεργασία της με τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, διαβεβαιώνοντας ότι οι συσκευές της είναι απόλυτα ασφαλείς. Ο πρόεδρος της Huawei τόνισε με έμφαση την αξιοπιστία της εταιρίας, λέγοντας: «Είμαστε πρόθυμοι να υπογράψουμε με τις κυβερνήσεις “συμφωνίες μη κατασκοπείας” (“no-spy agreements”), συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβάνοντας τη δέσμευση να παρέχουμε απολύτως ασφαλή εξοπλισμό που να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας». Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της εταιρείας και ορισμένων κυβερνήσεων, όμως για άλλους ίσως να είναι ήδη πολύ αργά για να εμπιστευτούν την κινεζική εταιρεία.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση του εξοπλισμού της εταιρείας στα δίκτυα 5G, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περιορισμούς στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τη χρήση των προϊόντων της και έχουν επίσης παροτρύνει τους συμμάχους της να αποφύγουν τη συνεργασία τους με την εταιρεία. Η Huawei έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι ο εξοπλισμός της ενέχει κινδύνους κατασκοπείας ή δολιοφθοράς και έχει τονίσει επιπλέον ότι είναι ανεξάρτητη από την κινεζική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα καταστήσουν ακόμα αυστηρότερους τους περιορισμούς κατά της Huawei, καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump αναμένεται να υπογράψει ένα νομοθετικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την Huawei ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που απειλεί την εθνική ασφάλεια. Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι ήδη υψηλές και το θέμα που έχει προκύψει με τη Huawei θα μπορούσε να τις ενισχύσει ακόμα περισσότερο.

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This