nowmag.gr

Ειδικοί ασφαλείας προειδοποιούν για την ύπαρξη ενός Android spyware που παρουσιάζεται ως ένα τυπικό System Update. Το συγκεκριμένο spyware δεν έχει κατονομαστεί ακόμα, αλλά φαίνεται πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω Android spyware ανήκει στην κατηγορία των RATs, δηλαδή των Remote Access Trojans, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση, μόλις εγκατασταθούν στο Android smartphone σας, σε μια σειρά από ευαίσθητα δεδομένα, όπως είναι περιεχόμενο που αντιγράφετε και επικολλάτε μέσω clipboard, μηνύματα, εικόνες, βίντεο και άλλο υλικό.

Το spyware μπορεί να στείλει εικονίδια και όχι ολόκληρες εικόνες από αρχεία που στέλνονται μέσω εφαρμογών όπως το Whatsapp, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο χρήστης. Το επίπεδο πολυπλοκότητας του συγκεκριμένου spyware οδηγεί τους ειδικούς ασφαλείας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για συντονισμένη κακόβουλη επίθεση, επομένως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους κατόχους Android.

Το θετικό νέο είναι ότι μέχρι, τουλάχιστον, τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε εντοπιστεί το συγκεκριμένο malware στο Google Play Store. Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι δεν είναι καθόλου ασφαλές να εγκαθιστούμε εφαρμογές από άγνωστες πηγές.

Πηγή: techblog.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 30/3/2021)

You May Like This