nowmag.gr

Το πρώτο πρατήριο υδρογόνου, το οποίο εξυπηρετεί μικρά οχήματα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», επισκέφθηκε την Τρίτη ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά, συμπιεστή υδρογόνου σε πίεση 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού οχημάτων.

Εφόσον το υδρογόνο παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το αποτύπωμα άνθρακα είναι μηδενικό -τα προϊόντα από την καύση του είναι μόνο υδρατμοί.

«Η χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου για τις Μεταφορές απαιτεί αρκετά βήματα ακόμη» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το υπουργείο Μεταφορών έχει την ευθύνη ορισμού των τεχνικών προδιαγραφών που απαιτούνται για την αδειοδότηση και λειτουργία των πρατηρίων διάθεσης των καυσίμων και σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με τον «Δημόκριτο»» είπε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΙΠΡΕΤΕΑ ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Θάνος Στούμπος, σημείωσε: «Ο «Δημόκριτος» έχει δημιουργήσει το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού μικρών οχημάτων με υδρογόνο, βασισμένο σε ελληνική τεχνογνωσία στο μεγαλύτερο μέρος. Είναι καθετοποιημένο, ξεκινάει από την παραγωγή του υδρογόνου μέχρι την τελική χρήση και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στη χώρα για να προχωρήσει η χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο στις μεταφορές».

Πηγή: in.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 23/2/2022)

You May Like This