nowmag.gr

Μπορεί η Ελλάδα να υστερεί στην κεφαλαιοποίηση της καινοτομίας, ωστόσο, η χώρα μας έχει επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα, που της εξασφαλίζουν μια καθ’ όλα αξιοπρεπή θέση, σε διεθνές επίπεδο. Στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2019 (Global Innovation Index 2019-GII 2019), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 41η πρώτη θέση μεταξύ 129 κρατών. Η αξιολόγηση ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το Πανεπιστήμιο του Cornell και τη Διεθνή Σχολή INSEAD και αναδεικνύει τους πρωταθλητές καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τα ευρήματά του Δείκτη GII 2019, την πρώτη θέση, παγκοσμίως, σε επίπεδο καινοτομίας, κατακτά η Ελβετία και μάλιστα για ένατη συνεχή χρονιά. Ακολουθούν η Σουηδία στη δεύτερη θέση, οι ΗΠΑ στην τρίτη και η Ολλανδία στην τέταρτη, με τη Μεγάλη Βρετανία να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των πιο καινοτόμων χωρών του κόσμου.

Η Ελβετία είναι η πιο καινοτόμος χώρα του κόσμου για το 2019. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Σουηδία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Μεγάλη ΒρετανίαΟ Δείκτης GII 2019 αξιολογεί τις επιδόσεις 129 οικονομιών με βάση 80 δείκτες, που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από παραδοσιακά κριτήρια, όπως επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης και εφαρμογές διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων, μέχρι πιο σύγχρονους παράγοντες, όπως η δημιουργία εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα για το 2019 είναι αρκετά αισιόδοξα, αφού δείχνουν ότι, η καινοτομία εξακολουθεί να …”ανθίζει”, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Το “top ten” των πιο καινοτόμων οικονομιών του πλανήτη συμπληρώνουν η Φινλανδία στην έκτη θέση, η Δανία στην έβδομη, η Σιγκαπούρη στην όγδοη, ενώ ακολουθούν Γερμανία και Ισραήλ.

 

Ευρωπαϊκό προβάδισμα
Η Ευρώπη κατέχει μια περίοπτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2019, καθώς οι δώδεκα από τις 20 πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου προέρχονται από την περιοχή. Οι ευρωπαϊκοί πρωταθλητές καινοτομίας είναι η Ιρλανδία (στην 12η θέση), η Γαλλία (16η), το Λουξεμβούργο (18η), η Νορβηγία (19η) και η Ισλανδία (20η θέση). Η Ελβετία, που παραμένει για εννέα χρόνια στην κορυφή του κόσμου, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η Σουηδία κατατάσσεται δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη στην αναπτυγμένη υποδομή της, στον καινοτόμο επιχειρηματικό τομέα και στις εξαγωγές γνώσης και της τεχνολογίας.

Στην πρώτη 20αδα των πιο καινοτόμων χωρών του κόσμου βρίσκεται, επίσης, η Δημοκρατία της Κορέας (11η θέση), το Χονγκ Κονγκ (13η), η Κίνα (14η), η Ιαπωνία (15η) και ο Καναδάς (στην 17 η θέση).

 

sepe.g

You May Like This