nowmag.gr

Στην ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου cloud, με πρωτεργάτη τη Γερμανία, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μια ασφαλή και αξιόπιστη ψηφιακή υποδομή, χτίζοντας αναχώματα έναντι της αυξανόμενη εξάρτησης από Κινέζους και Αμερικανούς παρόχους, όπως η Amazon.com Inc. και η Alibaba Group Holding Ltd, η Ευρώπη φαίνεται να μελετά σοβαρά το Gaia-X Project.

Τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου επρόκειτο να κάνει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, σε συνέδριο Τεχνολογίας στην πόλη Dortmund της Γερμανίας (σ.σ. ωστόσο εξαιτίας ενός προσωπικού ατυχήματος του ιδίου οι ανακοινώσεις δεν κατέστησαν εφικτές και έγιναν γνωστές μέσα από έγγραφο, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Gaia-X Project επεξεργάστηκε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας από κοινού με τις SAP SE, Deutsche Telekom AG και Deutsche Bank AG, σε συνεργασία με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εγκατάσταση του Gaia-X Project θα γίνει την Άνοιξη του 2020, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Βάσει του αρχικού προγραμματισμού, το δίκτυο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη του 2020. Το Gaia-X θα λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ των πολλών διαφορετικών υπηρεσιών cloud, παρέχοντας ένα κοινό πρότυπο για την ανταλλαγή δεδομένων.

“Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά ευρωπαϊκών υποδομών για data για την Ευρώπη, τα κράτη της, τις επιχειρήσεις της και τους πολίτες της”, αναφέρει το έγγραφο που επικαλούνται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Φόβοι
Το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι οι σημαντικές τεχνολογίες του μέλλοντος είναι πιθανό να ελέγχονται σχεδόν αποκλειστικά από Αμερικανούς και Κινέζους παρόχους σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών. Ήδη, η αγορά του cloud κυριαρχείται από αμερικάνικες εταιρείες, όπως η Amazon και η Microsoft.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές εντάσεις κάνουν τους Ευρωπαίους επιφυλακτικούς όσον αφορά τους εγχώριους πρωταθλητές στον χώρο της τεχνολογίας και τον έλεγχο των δεδομένων τους, φοβούμενοι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να χάσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον “νόμο Cloud” της κυβέρνησης Τραμπ, που υπεγράφη πέρυσι, οι πάροχοι cloud των ΗΠΑ μπορεί να υποχρεωθούν να παρέχουν στις τοπικές Αρχές πληροφορίες που διατηρούνται στους διακομιστές τους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται τα δεδομένα αυτά. Μια παρόμοια διαδικασία έχει κατοχυρωθεί στην κινεζική νομοθεσία από το 2017, στην οποία οι πληροφορίες των πολιτών πρέπει να αποθηκεύονται στο εσωτερικό της χώρας και να είναι προσιτές κατόπιν αιτήσεως στις Αρχές.

sepe.gr

You May Like This