nowmag.gr

Την επίδραση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην ήδη κλυδωνιζόμενη παγκόσμια αγορά ημιαγωγών προσπαθεί να διακριβώσει η βιομηχανία του κλάδου. Τις όποιες ανησυχίες πυροδοτεί το γεγονός ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι κρίσιμες πηγές νέον και παλλαδίου, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μικροτσίπ.

Επί του παρόντος, οι επιπτώσεις φαίνεται να είναι περιορισμένες, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές η σοβαρότητά τους θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την έκταση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Λευκός Οίκος ήδη έχει ζητήσει από την αμερικανική βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει να εφαρμόσει αντίποινα στις επιβαλλόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Οι ίδιοι οι κατασκευαστές μικροτσίπ επιμένουν ότι μια κρίση με τη Ρωσία και την Ουκρανία θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις προμήθειες βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και σε περαιτέρω προβλήματα, εάν επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις.

Βέβαια, η αύξηση αυτή πιθανότατα δεν θα γίνει αισθητή για τους επόμενους μήνες, αν όχι για ένα χρόνο, επειδή οι περισσότεροι κατασκευαστές τσιπς έχουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για τις πρώτες ύλες.

“Παρά το γεγονός ότι η κρίση είναι δυνητικά μία από τις πιο σοβαρές, που έπληξε την Ευρώπη εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ είναι καλά προετοιμασμένες λόγω της αποθήκευσης αποθεμάτων ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19”, τονίζει το Reuters. 

Τι λένε οι εταιρείες

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Techcet, η Ουκρανία προμηθεύει στις ΗΠΑ τουλάχιστον με το 90% του νέον, το οποίο είναι κρίσιμο για τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των μικροτσίπς. Η Ρωσία παράγει νέον, ένα αέριο που είναι υποπροϊόν της κατασκευής χάλυβα, το οποίο στη συνέχεια καθαρίζεται από μια εξειδικευμένη ουκρανική εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του νέον αυξήθηκε κατά 600% την τελευταία φορά που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 1/3 του αμερικανικού παλλαδίου, που χρησιμοποιείται σε αισθητήρες και μνήμες τσιπς, προέρχεται από τη Ρωσία.

Εταιρείες ημιαγωγών, όπως η SK Hynix, η Intel, η Global Foundries, η ASE Technology και η Unisem είπαν στο Reuters ότι δεν βλέπουν κανέναν άμεσο λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, ανώνυμη πηγή ιαπωνικής βιομηχανίας του κλάδου προειδοποίησε ότι “τυχόν μελλοντικά προβλήματα σχετικά με τις προμήθειες νέον και παλλαδίου θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές τα μικροτσίπς”.

Από την πλευρά τους, εταιρείες, όπως η Samsung, η Intel και η ASML Holding, που προμηθεύουν κατασκευαστές τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της Taiwan Semiconductor Corp, πρόσθεσαν ότι εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις αντί του νέον.

 

Πηγή: sepe.gr

You May Like This