nowmag.gr

Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν αυξημένες επιθέσεις από κρατικά χορηγούμενους hackers, οι οποίοι στοχεύουν στα ερευνητικά τους προγράμματα.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε 68 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου από 75 κορυφαίους IT ηγέτες των εταιριών VMware και Dell EMC, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το ίδρυμα τους έχει στοχοποιηθεί σε καθημερινή βάση, ενώ ένας στους δέκα συμφώνησε απόλυτα ότι μια επιτυχημένη επίθεση στην έρευνα τους θα μπορούσε να έχει επιβλαβή επιπτώσεις στη ζωή των βρετανών πολιτών. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 24% των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι η έρευνα για την ασφάλεια και την άμυνα μπορεί να έχει ήδη διαβληθεί, ενώ πάνω από το ήμισυ (53%) δήλωσε ότι μια επίθεση στο ίδρυμά τους έχει οδηγήσει την έρευνα να καταλήγει σε ξένα χέρια.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας πληροφοριών CISO (Chief Information Security Officer) και του Δημόσιου Τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Dell EMC, John Chapman, δήλωσε σχετικά: «Κατά τη διεξαγωγή έρευνας που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον του έθνους και των πολιτών του, τα πανεπιστήμια βρίσκονται στο μικροσκόπιο μερικών από τους παγκοσμίως πιο αποτελεσματικούς και ισχυρούς εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα τους ενθαρρύνει να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή την ετοιμότητα τους στον κυβερνοχώρο. Τα πανεπιστήμια πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις ευαίσθητες πληροφορίες που κρατούν, ενάντια στο συνεχώς αυξανόμενο εύρος όλο και πιο εξελιγμένων απειλών».

Συγκεκριμένα, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο στοχεύουν στην επιστημονική (54%), την ιατρική (50%), την οικονομική (37%) και την αμυντική έρευνα (33%). Η έρευνα διαπίστωσε επίσης πως το 49% των ηγετών της πανεπιστημιακής τεχνολογίας αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη επενδύσεων σε τεχνολογίες πληροφορικής, είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που οδηγούν στην ανάγκη για πιο αυστηρές πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα επίσης με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζεται ότι: «Η ασφάλεια των δεδομένων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους σπουδαστές. Τα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζονται με τους ηγέτες των πανεπιστημίων και το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου, ​​ συμβάλλοντας στη βελτίωση και ενίσχυση των πρακτικών ασφαλείας για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος από απειλές στον κυβερνοχώρο. Θα συντάξουμε κατάλογο με ισχυρές οδηγίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις οποίες θα δημοσιεύσουμε αργότερα μέσα στη χρονιά».

 

You May Like This