- Ο διαγωνισμός 2022 Better Working World Data Challenge καλεί φοιτητές πανεπιστημίων και νέους data scientists να συνεισφέρουν στην εύρεση λύσεων για μερικές από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης
- Ο φετινός διαγωνισμός εστιάζει σε λύσεις για τον εντοπισμό και την προστασία της βιοποικιλότητας, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων
- Οι λύσεις και τα μοντέλα που θα διακριθούν θα διατεθούν δωρεάν, για μη εμπορικούς σκοπούς
Η EY ανακοίνωσε την έναρξη του παγκόσμιου διαγωνισμού, 2022 Better Working World Data Challenge, ο οποίος διοργανώνεται για τρίτη χρονιά. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων και νέους data scientists, και αποτελεί μέρος της δέσμευσης του παγκόσμιου οργανισμού της EY να καινοτομεί και να αξιοποιεί την τεχνολογία για να επιλύσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας.
Έπειτα από μια χρονιά-ρεκόρ το 2021, με πάνω από 8.700 συμμετοχές από περισσότερες από 115 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και δύο νικητήριες λύσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη των πυροσβεστικών αρχών στην καταγραφή και την πρόβλεψη της πορείας των δασικών πυρκαγιών, ο φετινός διαγωνισμός θα εστιάσει στο πώς μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συνεισφέρουν στον εντοπισμό και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η απώλεια βιοποικιλότητας παγκοσμίως, αναμένεται να θέσει εμπόδια στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων, της ασφάλειας τροφίμων, υδατικών και ενεργειακών πόρων, καθώς και της καταπολέμησης της φτώχειας. Ως αποτέλεσμα, η προτεραιοποίηση των γεωγραφικών περιοχών και ειδών που χρήζουν προστασίας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό 2022 Better Working World Data Challenge, θα αξιοποιήσουν δεδομένα πεδίου, δορυφορικές εικόνες και βοηθητικά γεωχωρικά (geospatial) δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τη NASA, καθώς και άλλες πηγές, για να αναπτύξουν αλγόριθμους που θα μειώσουν τον χρόνο και τα κόστη που απαιτούνται για τον εντοπισμό της βιοποικιλότητας, ενώ, παράλληλα, θα βελτιώσουν την ακρίβεια. Η Microsoft θα παρέχει σε όλους τους συμμετέχοντες πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων από τον πλανητικό της υπολογιστή και εκπαιδευτικό υλικό για να τους προετοιμάσει για τον διαγωνισμό, ενώ, οι φοιτητές θα λάβουν και μονάδες Microsoft Azure μέσω του Azure for Students.
Οι νικητές, που θα επιλεχθούν από μια επιτροπή που θα αποτελείται από κριτές από την EY, τη NASA και τη Microsoft, καθώς και εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, θα λάβουν χρηματικά έπαθλα, ενώ τα μοντέλα/λύσεις που θα διακριθούν, θα διατεθούν δωρεάν για μη εμπορικούς σκοπούς.
Στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση του παγκόσμιου διαγωνισμού, θα διεξαχθεί και ένας επιμέρους διαγωνισμός για τις ελληνικές συμμετοχές. Οι διακριθέντες υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΕΥ, για την πλήρωση έως και πέντε θέσεων στο Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης και Ανάλυσης Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης της EY Ελλάδος, που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και αναλαμβάνει έργα σε περισσότερες από 30 χώρες.
Αναφερόμενος στον διαγωνισμό, ο κος Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η απώλεια βιοποικιλότητας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές της κλιματικής κρίσης. Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΕΥ, πιστή στη δέσμευσή της για τη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου, θέλει να συμβάλει στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την έγκαιρη αναστροφή του φαινομένου. Παράλληλα, δίνουμε την ευκαιρία σε νέους φοιτητές και πτυχιούχους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων, δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις που θα προσδώσουν μακροπρόθεσμη αξία στο φυσικό περιβάλλον. Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς ταλαντούχους data scientists και είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές συμμετοχές θα συμβάλουν σημαντικά στη μεγάλη αυτή προσπάθεια».
Οι αιτήσεις άνοιξαν και οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2022.
Join the Conversation →