nowmag.gr

Περισσότεροι χρήστες, περισσότερα data, περισσότερη online επικοινωνία. Μέσα σε αυτή την ασυνήθιστη χρονιά, το Internet έχει αποδείξει για ακόμα μια φορά πόσο αναγκαίο έχει γίνει για την καθημερινότητα μας σε εργασιακό και προσωπικό επίπεδο.

Όλα ξεκίνησαν με ένα “Lo”

“Lo” – τόσο μικρό και απλό ήταν τα πρώτο μήνυμα που στάλθηκε μέσω του Internet. Αυτό έγινε στις 29 Οκτωβρίου 1969 και ήταν η πρώτη δοκιμή που έγινε. Ο στόχος ήταν να συνδεθεί το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (University of California) με το Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ (Stanford Research Institute) στις ΗΠΑ. Συμπτωματικά, χρειάστηκαν δύο προσπάθειες για να σταλεί με επιτυχία το μήνυμα όπως είχε σχεδιαστεί. Κατά την πρώτη προσπάθεια, χάθηκε η σύνδεση ενώ μόλις είχαν γραφτεί δύο γράμματα. Μερικά λεπτά αργότερα, το πρόβλημα είχε λυθεί και ολόκληρη η λέξη “Login” είχε σταλεί με επιτυχία.

Στην αρχή, τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα στην Αμερική ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους με τη βοήθεια του ARPANET (Advanced Research Projects Agency) όπως ονομαζόταν τότε ο πρόγονος του ευρέως γνωστού σήμερα, Internet. Το ARPANET εκείνη την εποχή χρησιμοποιούταν μόνο από ελάχιστους ειδικούς καθώς ήταν περίπλοκο στη διαχείριση και ακριβό στη χρήση. Αυτό άλλαξε το 1990 όταν το CERN, ινστιτούτο πυρηνικών ερευνών στη Γενεύη, Ελβετία, δημιούργησε το World Wide Web και κατασκευάστηκε η πρώτη σελίδα ενός web browser με γραφικά. Τότε σηματοδοτείται η μεγάλη ανακάλυψη. Αυτό σήμαινε ότι οι χρήστες του Internet μπορούσαν με απλό τρόπο να κάνουν click σε web links από οπουδήποτε στον κόσμο και να κάνουν αναζητήσεις στο διαδίκτυο μέσα σε δευτερόλεπτα.

51 χρόνια μετά από το πρώτο τεστ του 1969, οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραστικά. Εν μέσω της πανδημίας η ψηφιακή διακίνηση δεδομένων το 2020 φτάνει νέα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και χωρίς μια παρόμοια απρόβλεπτη εξέλιξη, τα δίκτυα των δεδομένων αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Δουλειά χωρίς σύνδεση στο Internet, home cinema χωρίς streaming, παιχνιδομηχανές χωρίς online παιχνίδια. Έχει περάσει αρκετός καιρός από την εποχή που τα παραπάνω ακούγονταν φυσιολογικά.

Ισχυρή ανάπτυξη

Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι οι ειδικοί της Cisco Systems υποθέτουν πως αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί ανάλογα για το επόμενο διάστημα. Στο τρέχον ετήσιο Internet Report, η εταιρία τηλεπικοινωνιών προβλέπει, για παράδειγμα, μια αισθητή αύξηση στους ενεργούς χρήστες του Internet. Ήδη από το έτος 2023, οι χρήστες αναμένεται να φτάσουν τα 5,3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως (66% του παγκόσμιου πληθυσμού).

Τι πιστεύετε λοιπόν ότι θα συμβεί; Η πλειοψηφία της χρήσης το 2023 θα γίνεται για επαγγελματικούς ή προσωπικούς σκοπούς; Αν «μαντέψατε» για προσωπική χρήση, τότε το πετύχατε, αλλά η αναλογία μπορεί ακόμα να σας εκπλήξει. Σχεδόν το 75% του Internet traffic θα προέρχεται από οικιακούς χρήστες. Μια μεγάλη μερίδα από αυτούς θα είναι εγγεγραμμένη σε πλατφόρμες video streaming και θα κάνει χρήση εφαρμογών “Internet of Things”.

Αυξανόμενες απαιτήσεις

Αυτός ο όγκος ανάπτυξης, είναι λογικό, να θέτει όλη την online υποδομή υπό παρακολούθηση. Τόσο τα κινητά όσο και τα σταθερά δίκτυα θα πρέπει να κάνουν τεράστια βήματα στα επόμενα χρόνια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις διακίνησης των δεδομένων.

Είναι σίγουρο ότι η ποιότητα του δικτύου θα πρέπει να βελτιωθεί τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς χώρους. Οι «νόρμες» της εποχής με την εργασία και την εκπαίδευση να γίνονται από το σπίτι σημαίνει ότι τα οικιακά δίκτυα καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις κάθε στιγμή. Πολλά routers φτάνουν στα όριά τους με δύο ταυτόχρονες βίντεο-κλήσεις ενώ σε άλλα δωμάτια γίνεται streaming μουσικής, ταινιών ή σειρών. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και η γρηγορότερη σύνδεση στο Internet δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Άριστες λύσεις για κάθε οικιακό δίκτυο

Ευτυχώς, μπορείτε να εξοπλίσετε το σπίτι σας με ένα ισχυρό οικιακό δίκτυο χωρίς να χρειαστεί να «γκρεμίσετε» το σπίτι. Οι καλύτερες λύσεις για οικιακά δίκτυα έρχονται από τη devolo και είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστες και μετατρέπουν οποιαδήποτε πρίζα ρεύματος σε σημείο πρόσβασης στο Internet με υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας το WiFi διαθέσιμο παντού σε κάθε σημείο του σπιτιού. Χωρίς καμία ανάγκη αλλαγής της δομής του σπιτιού και με ταχύτητες σύνδεσης ικανές να ικανοποιήσουν τις μελλοντικές απαιτήσεις του διαδικτύου, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να δημιουργούν νέα ρεκόρ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να έχετε ένα τέλειο οικιακό δίκτυο, επισκεφθείτε το www.devolo.gr

You May Like This