nowmag.gr

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη δίνει την ευκαιρία στους ηγέτες των χωρών που βρίσκονται στην αμερικανική μητρόπολη να πραγματοποιούν διαφόρων ειδών συναντήσεις το περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ, συναντήσεις που έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Πολλοί ηγέτες σπεύδουν αυτές τις μέρες να συναντήσουν τον Έλον Μασκ αφού οι πολυσχιδείς δραστηριότητες στην αυτοκινητοβιομηχανία, το Διάστημα, τις τηλεπικοινωνίες και τα social media αποτελούν όπως είναι ευνόητο πόλο έλξης για πολλές χώρες.

Ο Μασκ έχει συναντηθεί το τελευταίο 48ωρο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό ο Μασκ δήλωσε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να κάνει συνδρομητική την πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Όπως ανέφερε θα πρόκειται για ένα αρκετά μικρό ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν οι συνδρομητές το ύψος του οποίου δεν προσδιόρισε και σύμφωνα με τον Μασκ είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους πραγματικούς χρήστες και τους ψεύτικους λογαριασμούς που λειτουργούν μέσω ρομποτικών προγραμμάτων, τα αποκαλούμενα bots.

Η X έχει αυτή την στιγμή περίπου 530 εκατ. ενεργούς χρήστες και ο αριθμός των ψεύτικων λογαριασμών παραμένει άγνωστος ενώ είχε αποτελέσει την αιτία για να υπάρξουν προβλήματα στην εξαγορά της πλατφόρμας από τον Μασκ ο οποίος είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του είχε παρουσιάσει παραπλανητικά στοιχεία για τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών. Να σημειωθεί ότι η X έχει συνδρομητική υπηρεσία, την X Premium, που κοστίζει 8 δολάρια μηνιαίως στις ΗΠΑ (η τιμή αλλάζει στις άλλες χώρες) και οι χρήστες της έχουν μια σειρά από προνόμια σε σχέση με τους απλούς χρήστες της πλατφόρμας.

Παράλληλα ο Μασκ κατηγορείται αυτές τις μέρες για τις συζητήσεις που έχει αυτές τις μέρες με ηγέτες διαφόρων χωρών σχετικά με το ενδεχόμενο να κάνει εμπορικές συμφωνίες με αυτές και πιθανώς να ανοίξει εργοστάσια παραγωγής των αυτοκινήτων Tesla σε κάποιες χώρες. Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας από αυτούς που συζήτησε το ενδεχόμενο αυτό με τον Μασκ ενώ όπως έγινε γνωστό ο Αμερικανός μεγιστάνας συζητά για δημιουργία εργοστασίου Tesla και στη Σαουδική Αραβία.

Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση αυτή προκάλεσε αρνητικά σχόλια για τον Μασκ αφού ο ίδιος δηλώνει εδώ και χρόνια συνεχώς οπαδός «της απόλυτης ελευθερίας της έκφρασης» και πάνω σε αυτή την αρχή του στήριξε την απόφαση εξαγοράς του Twitter και όταν έγινε ιδιοκτήτης του διέκοψε την πολιτική μπλοκαρίσματος των ακραίων, ρατσιστικών και γενικότερα τοξικών αναρτήσεων που υπήρχε μέχρι τότε στην πλατφόρμα στο πλαίσιο αυτής της ελευθερίας του λόγου που επικαλείται. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για δυσαρμονία λόγων και πράξης αφού δεν μπορεί από την μια πλευρά να δηλώνεις υπέρμαχος της απόλυτης ελευθερίας του λόγου και από την άλλη να συνεργάζεσαι με καθεστώτα που δρουν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 20/9/2023)

You May Like This